hemska händelser

Frun räddade livet på Tony, 57 – höll igång hjärtat i 14 minuter

Kim och Tony Parling hemma vid köksbordet i Vagnhärad.

FOTO: SVT
När Tony Parlings hjärta plötsligt slutade slå en natt i mars visste frun Kim precis vad hon skulle göra.
I väntan på ambulansen höll hon makens hjärta pumpande i 14 minuter.
Nu berättar paret om vikten av att kunna agera i krissituationer.
Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet
0:32

Efter reklamen: Ryska piloten träffas – skjuter ut sig från stridsplanet

(0:32)

Slå på ljud

Det var en natt i mars tidigare i år som paret Parling hade gått och lagt sig för kvällen. Plötsligt märker Kim Parling, 57, hur något inte står rätt till med maken Tony, 57. Han hade fått hjärtstopp och Kim var den enda som kunde rädda hans liv.

I en intervju med SVT Sörmland berättar Kim om ögonblicket när hon insåg att hennes andra halva höll på att mista livet.

”Min man har fått hjärtstopp...”

Tony lever med ett medfött hjärtfel och har genomgått flera operationer för att få ordning på problematiken. Självklart kom hans hjärtinfarkt den där natten i mars plötsligt, men händelsen var inte allt för oväntad.

Kim och Tony låg bredvid varandra i sängen, redo för natten, när Kim märkte att något var fel. I intervjun med SVT berättar hon hur hon inte fick kontakt med maken och därför gick runt sängen för att stå på samma sida som maken.

– Jag gick per automatik hit, slog 112 och sen så körde jag bara. Så sa jag ”min man har fått hjärtstopp. Jag är säker, ni får skicka en ambulans”, berättar Kim för SVT.

Med assistans från larmoperatören i telefonen fick Kim instruktioner på vad hon skulle göra – men det var inte enkelt. För att få ordentligt med kraft provade hon till och med att sitta på makens bröst.

– Du tog i bra, för du spräckte alla revben, tillägger Tony när Kim berättar om händelseförloppet.

Tony Parling i intervju med SVT.

Frun Kim räddade livet på maken Tony Parling när hon i 14 minuter höll hans hjärta pumpande.

FOTO: SVT

”Nu orkar jag inte längre”

I 14 minuter, i väntan på ambulansen, höll Kim maken vid liv. Med larmoperatören i örat fick hon stöttning och vägledning i hjärt- och lungräddningen. Operatören hjälpte till med att räkna och berätta när Kim skulle blåsa.

Kim var nära att ge upp. Hennes energi var slut och hon sa till SOS larmoperatör att ”nu orkar jag inte längre”.

När ambulansen kom fram gick det fort. Tony fick två omgångar med hjärtstartare, fördes till sjukhuset och fick sedan stanna där i åtta dagar för att återhämta sig.

Efter en tung rehabilitering är han på väg tillbaka och kan i nuläget jobba några dagar i veckan. Det är stora framsteg från att varken kunnat prata eller gå.

Paret hoppas att fler lär sig hjärt- och lugnräddning för att klara av liknande situationer. Kim fick HLR-utbildning på jobbet och kände sig trygg när det väl var dags.

– Det satt som handen i handske och kände verkligen att jag kunde de här, säger hon till SVT.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN