TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Frida frös ner sina ägg – tio år senare fick hon sonen Gabriel: ”Tacksam...”

29 sep, 2022 
https://image.hant.se/image-8695329?imageId=8695329&width=1320&height=1320&cropw=62.5&croph=62.5&x=15.18&y=7.14
Maja Slobodnik
Frida Svensson.
Frida Svensson bestämde sig i 30-års åldern för att frysa ner sina ägg för att säkra sina chanser att få barn längre fram i livet.
Idag är hon mamma till två söner och är glad att hon tog beslutet för över tolv år sedan.
Annons
Gravida mamman ”Tror det växer en alien där inne”Brand logo
Gravida mamman ”Tror det växer en alien där inne”

De flesta kvinnor som vill ha barn i framtiden är väl medvetna om den biologiska klockan som tickar inom dem. Studier visar att chanserna att bli gravid minskar drastiskt efter 35 års åldern och för de som fortfarande inte är redo att skaffa barn, som kanske satsar på karriären eller inväntar rätt partner, kan det skapa en enorm stress.

SVT Nyheter har träffat Frida Svensson från Göteborg som visste att hon ville bli mamma, men inte riktigt än. För att säkra sina chanser frös hon ner sina ägg när hon var 32.

– För min del var det en fantastisk möjlighet att få frysa ner mina obefruktade ägg om det skulle vara så att min dröm-man inte skulle dyka upp, vilket han heller inte har gjort, säger Frida till SVT.

Annons

Tolv år efter äggfrysningen var det dags

Frida frös ner sina ägg och behövde inte längre känna oron över att inte kunna få barn i framtiden. Under de tolv åren äggen låg nedfrusna fick Frida sin första son, men hon ville ha ett till barn och om hon skulle använda de nedfrusna äggen behövde de ske snarast.

– Tiden var emot mig helt enkelt. Om jag skulle vilja bli gravid igen så var det hög tid att tina upp äggen, säger hon till SVT.

Efter en befruktning med donerade spermier blev Frida, 43 år gammal, gravid igen och ett år senare föddes sonen Gabriel. Frida är tacksam att hennes plan fungerade. Hon menar att det inte är självklart att IVF-behandlingen lyckas trots att äggen varit nedfrusna – det ökar chanserna, men är ingen säkerthet.

– Miljonvinsten. Jag behöver inte köpa trisslotter mer brukar jag säga, säger tvåbarnsmamman Frida som nu har nöjt sig med två barn.

FOTO: SVT

Annons