miljö

Förvåningen: Plötsligt dumpades 8 000 liter popcorn i Mälaren

Kustbevakningen hällde ner 8 000 liter popcorn i Mälaren för att simulera oljeutsläpp

FOTO: TV4
8 000 liter popcorn släpptes i Mälaren i måndags.
De skyldiga? Den svenska kustbevakningen, som hade övningsdag och simulerade ett oljeutsläpp.
– Popcorn liknar olja, men är inte farligt för miljön. Det är väldigt bra att öva med, säger Manuel Dahlberg från Kustbevakningen.
Gubbe får feeling på svenska stranden
0:26

Efter reklamen: Gubbe får feeling på svenska stranden

(0:26)

Slå på ljud

Det såg minst sagt besynnerligt ut – plötsligt guppade mängder av poppade popcorn runt i vattnet runt Bornhuvud i Södertälje kommun. Men dumpningen av majskornen var en kontrollerad och medveten aktion som utfördes av Kustbevakningen i samarbete med SMHI.

Det rörde sig nämligen om en övning inom miljöräddningstjänst där det är ganska vanligt att använda just popcorn för att simulera olja. Snacksen har ungefär samma beteendemönster som olja när de flyter omkring i vatten.

– Det är lite uppseendeväckande att vi använder popcorn, men det är bra att öva med eftersom det liknar olja med skillnaden att det inte är farligt för miljön. Mälaren är en råvattentäkt med dricksvatten för mer än 2,5 miljoner människor, så vi måste ha en hög beredskap om olja skulle komma ut i Mälaren, säger övningsledaren Manuel Dahlberg i TV4:s program Efter fem.

Båten använde som en stor dammsugarslang för att få upp popcornen igen.

FOTO: TV4

Fick rolig följdfråga

Efter några timmar i vattnet plockades popcornen upp med en speciell utrustning. Enligt Dahlberg så har Kustbevakningen ett extra fokus nu på råvattentäkterna. Därför kommer det att ske liknande övningar i Vänern, Vättern och ytterligare en gång i Mälaren inom en snar framtid.

Den nyfikne programledaren Axel Pileby frågade sedan Manuel Dahlberg i Efter fem om det var de själva som hade poppat alla 8 000 liter popcorn.

Axel Pileby och Tilde de Paula Eby programledde Efter fem när de intervjuade Manuel Dahlberg från Kustbevakningen.

FOTO: Karin Törnblom/TT

– Det är faktiskt den vanligaste frågan jag får, men det tråkiga svaret är nej. Som myndighet så upphandlar vi det här. Men jag kan tillägga att popcornen kommer i gigantiska påsar och de är osaltade och inte oljade, så de smakar inget vidare, svarar Dahlberg.

FOTO: TV4, Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN