politik

Försvarsmaktens skräckscenario: Finskt Nato-inträde utan Sverige

Turkiets president Erdogan och Ulf Kristersson och Pål Jonsson.

FOTO: TT
Finland kan komma att gå med i Nato utan Sverige.
Det anses osannolikt, men skulle vara ett militärt skräckscenario.
I dokument varnar Försvarsmakten att Sverige kan hamna i en farlig situation om Finland blir medlem utan Sverige.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”
0:33

Efter reklamen: Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”

(0:33)

Slå på ljud

När Sverige och Finland skickade in sin gemensamma ansökan att gå med i Nato i maj förra året trodde många svenskar att processen skulle gå som smort. Redan till hösten skulle det vara klappat och klart, men månaderna går och processen ser ut att stå stilla.

Inte hade någon räknat med att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skulle sätta käppar i hjulet – iallafall inte så pass att Sverige kan nekas inträde.

Turkiet har stoppat förhandlingarna med Sverige och Pål Jonsson är inte längre välkommen på besök i landet, vilket lett till att Finland börjat tveka på ett gemensamt inträde.

Detta menar Försvarsmakten skulle få allvarliga konsekvenser för Sverige, skriver Expressen.

Flera inom försvarsmakten beskriver ett skräckscenario

Trots Turkiets missnöje och Finlands tveksamheter utgår all svensk militär planering i dag fortsatt från att Sverige går med i Nato. Generalmajor Thomas Nilsson har tidigare listat flera positiva egenskaper av ett svenskt Nato-medlemskap.

– Svenskt territorium kommer också att ha en stor betydelse för alliansens försvar av Finland och de baltiska staterna. Det svenska inträdet i Nato förändrar också förutsättningarna för försvaret av Nordnorge, kontrollen av sjöförbindelserna i Västerhavet och därmed även Östersjöinloppen, sa han.

Trots en samlad fasad går en ilning genom Försvarsmakten. Flera personer inom Försvarsmakten erkänner nämligen att ett finskt Nato-inträde utan Sverige skulle vara rena mardrömmen, skriver Expressen.

Pål Jonsson på pressträff med Ulf Kristersson.
FOTO: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Källan: ”Närmast katastrofalt för Sverige”

En person som arbetar med planeringen kring Nato-processen önskar vara anonym, men säger till Expressen att det vore närmast katastrofalt för Sverige om vi nekas inträde.

– Rena önskedrömmen för Putin och med ökad risk för Sverige, säger en annan källa och fortsätter:

– Visserligen har vi garantier från till exempel Storbritannien om militärt stöd. Men det är inte samma sak som en fullständig Nato-uppbackning där man är på insidan av organisationen.

Lars Fresker, ordförande för Officersförbundet, säger dock till Expressen att det inte märks någon utbredd oro bland medlemmarna i de militära leden.

Försvarsmaktens hemsida: Förutsättningarna kommer att försämras

Även på Försvarsmaktens hemsida framgår det vilka följder ett finskt medlemskap utan Sverige skulle kunna få. I klartext fastslås det att risken för Sverige ökar om Finland godkänns, men inte Sverige.

”Om Finland blir medlem, men inte Sverige, bedömer Försvarsmakten att förutsättningarna för att försvara landet tillsammans med andra kommer att försämras”, står det.

Om ett krig bryter ut finns stor risk att så väl Ryssland som Nato vill använda sig av svensk mark – något som skulle bli ett stort problem om Sverige inte är medlem i Nato.

”Och om Finland går med i Nato, men inte Sverige, skulle både Rysslands och Natos intresse av att använda svenskt territorium vid en väpnad konflikt att öka.”

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN