Första orden från Christian Eriksen efter kollapsen på EM: ”Var död”

Simon Kjær tröstar Christian Eriksens fru efter spelarens kollaps. Bild på Christian Eriksen som intervjuas om händelsen.

Foto: Stuart Franklin / POOL, DR
Mitt under EM-matchen mot Finland stannade plötsligt Christian Eriksens hjärta.
Han svävade mellan liv och död och publik och tv-tittare höll andan.
Nu berättar den danske mittfältaren om den traumatiska händelsen:
– Jag var död i fem minuter, säger han till DR.

Kvällssolen sken över Parken i Köpenhamn när Christian Eriksen och det danska landslaget mötte Finland den 12 juni förra året.

Men i 43:e minuten, strax före paus, föll plötsligt Christian Eriksen, 29, ihop på gräsmattan. Snabbt samlades det danska laget som en mur runt Eriksen för att skydda mot kamerorna. Läkarna kämpade med hjärt- och lungräddning.

Publiken på läktarna och tv-tittarna förstod knappt vad som hände. Men till sist bröts äntligen tv-sändningen.

Breaking
KRITIK Tittarna rasar mot TV4 efter Christians kollaps

Simon Kjær tröstade Christian Eriksens fru

Christian Eriksen fördes till Rigshospitalet. Några timmar senare kom det positiva beskedet att läget hade stabiliserats. Matchen mot Finland återupptogs sent samma kväll och det blev ett mål från Finlands sida.

Efter den dramatiska kollapsen hyllades läkarna och den danske kaptenen Simon Kjær, 32, som snabbt förstått stundens allvar. Han sprang fram till lagkamraten samtidigt som han kallade på sjukvårdspersonal och påbörjade hjärt- och lungräddning. Efteråt tröstade han vännens hustru Sabrina Kvist Jensen.

Det danska laget bildade en mur runt Eriksen samtidigt som läkarna kämpade för att rädda hans liv.

Mads Claus Rasmussen
Simon Kjær tröstar Christian Eriksens fru Sabrina efter makens kollaps på fotbollsplanen.

Simon Kjær tröstar Christian Eriksens fru Sabrina efter makens kollaps på planen.

Stuart Franklin / POOL

Christian Eriksen talar ut om sin kollaps under EM

Några dagar efter kollapsen lämnade Christian Eriksen en hoppfull hälsning till fansen på Instagram, sedan drog han sig tillbaka från offentligheten.

Nu, ett halvår efter händelsen, väljer mittfältaren att prata om upplevelsen med Danmarks Radio, DR. Framför allt vill han tacka människor för deras stöd:

– Jag sade inte riktigt tack. Jag har sagt tack till dem jag personligen har träffat. Läkarna, spelarna, landslaget, familjen. Jag har kunnat tacka dem personligen, men alla fans som har skickat tusentals brev, tusentals mejl. Alla blommor jag har. Och alla möjliga repliker jag har fått på gatorna här i Italien eller i Danmark. Jag vill tacka er för det stöd ni har visat.

Efter kollapsen publicerade Christian Eriksen en bild på Instagram där han tackar för stödet och gör tummen upp.

Christian Eriksen publicerade en bild på Instagram där han tackar för stödet, sedan drog han sig undan offentligheten.

Privat

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

”Jag är tacksam för att de var så snabba”

Christian Eriksen säger att han trots allt lever, men att det beror på sina lagkamraters snabba ingripande och läkarna som snabbt tog över hjärt- och lungräddningen.

– Jag är tacksam för att de var så snabba. Först kommer mina lagkamrater. Och så landslagsläkarna som liksom satt och hjälpte tills det kom in någon med hjärtstartare och hjälpte mitt hjärta att komma igång igen, säger han till DR-sporten.

EM-HJÄLTE Så räddade lagkaptenen sin nära vän Christian Eriksen

”Jag var död i fem minuter”

Mittfältaren vårdades på sjukhuset i Köpenhamn under sex dagar och en hjärtstartare opererades in. Under sjukhusvistelsen kom blombud efter blombud till hans rum.

– Det var inte så att jag ville att folk skulle skicka blommor för att jag var död i fem minuter. Det var väldigt speciellt. Men, det var fint att folk ville göra det, och det har bara hjälpt, att det har kommit så många välönskningar som det har kommit. Fortfarande nu är det folk som skriver.

I december bröt Eriksen kontraktet med Inter och han är just nu klubblös. Men han vill spela fotboll och säger att hans hjärta är friskt. Christian Eriksen är inte rädd för en liknande kollaps, läkarna har sagt att det inte är någon fara för honom att spela fotboll professionellt igen och han har genomgått en mängd tester.

LÄS OCKSÅ: Doktor Mikaels ord efter Christian Eriksens plötsliga hjärtstopp

LÄS OCKSÅ: Här slår kvinna och man sönder hjärtstartaren på arenan

FOTO: Danmarks Radio, Mads Claus Rasmussen, Stuart Franklin / POOL, Christian Eriksen / Privat

SENASTE NYTT!