TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Första fallet av omikron har upptäckts i Sverige

29 nov, 2021 
https://image.hant.se/image-7520966?imageId=7520966&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=69.31&x=0&y=9.9
Gustav Motte
Mutationen som upptäcktes i Sydafrika har hittats i Skåne.
Första fallen av omikron-varianten har bekräftats i Sverige. Virusmutationen från covid-19 upptäcktes först i Sydafrika – och nu har den även hittats i Skåne, enligt TV4.
Annons
Knivrånare under tandläkarbesöket – patienten räddar allaBrand logo
Knivrånare under tandläkarbesöket – patienten räddar alla

En person från Skåne som nyligen har varit i södra Afrika ska ha smittats med virusvarianten omikron. Det uppger Folkhälsomyndigheten för flera medier.

Coronavarianten omikron har under längre tid satt skräck i världen – då det upptäckts ett trettiotal mutationer i de så kallade spikeproteinen. Den delen av viruset som dagens vaccin mot covid-19 attackerar. Något Hänt tidigare har rapporterat om.

Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

FHM: ”Ta den på stort allvar”

Folkhälsomyndigheten bekräftar nu att smittan kommit till Sverige. Varianten hittades i ett prov som togs av vården för mindre än en vecka sedan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Vidare i pressmeddelandet skriver Folkhälsomyndigheten att nya krav tillkommit alla som reser till Sverige från södra Afrika.

”Sedan i fredags den 26 november finns en myndighetsrekommendation om att alla resenärer från södra Afrika ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige, att de ska ta ett nytt test efter fem dagar samt stanna hemma under sju dagar efter hemkomsten. Sedan tidigare råder också inreseförbud från länderna i regionen.”

Andreas Bråve: ”Vi utreder ett flertal misstänkta fall”

Tidigare under dagen rapporterades det att två misstänkta fall av omikron upptäckts i Jönköping, enligt lokala SVT Nyheter. Huruvida det är virusmutationen står ännu oklart, men personerna som misstänks ha smittats av mutationen har tagit tester, som sedan skickats till Folkhälsomyndigheten.

– Vi utreder ett flertal misstänkta fall, säger Andreas Bråve, tillförordnad avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till DN som var först att rapportera om nyheten.

Foto: TT

Annons