Först misshandlar mannen kvinnan – sen tvingar han henne städa upp

Övervakningskameran fångar hur mannen först misshandlar kvinnan. Sedan tvingar han henne att städa upp.

Ett fruktansvärt klipp från en övervakningskamera sprids just nu på internet.
Det visar hur en man misshandlar en kvinna i en hiss, som blodas ner.
Sedan tvingar mannen kvinnan att städa upp utrymmet.
Filmen sätter fingret på det stora problemet med våld i nära relation i Ryssland.
Mannen misshandlar kvinnan – tvingar henne sen att städa upp
Slå på ljud

Varje år dödas tusentals ryska kvinnor av någon de har en relation med. Nu har en video på forumet Reddit, som tydligt visar samhällsproblemet, fått stor uppmärksamhet.

Det är en övervakningskamera som på tisdagseftermiddagen fångar ett par i en hiss i ryska staden Jekaterinburg.

Först ser man en kvinna gå in i hissen. Hon hinner precis klicka på knappen innan en man flyger på henne och slår henne i ansiktet.

Mannen fortsätter misshandla kvinnan

Sedan följer en strid där mannen slår och kvinnan som försöker värja sig. I en sekvens verkar mannen ha börjat blöda från ansiktet och kvinnan försöker tala lugnt med honom. Han har ett grepp om hennes hand, men när kvinnan vill ta sig loss släpper han inte taget och hon biter till sist honom i handen. Då fortsätter mannen misshandla henne.

Mannen tar stryptag på kvinnan. I reflektionen från spegeln syns hur kvinnan kämpar emot.

Mannen tar stryptag på kvinnan. I reflektionen från spegeln syns hur kvinnan kämpar emot.

I nästa klippbild står mannen och pratar i telefon. Kvinnan uppmärksammar honom om kameran. Han lägger på telefonen och skriker ilsket mot kameran.

I nästa sekvens står mannen återigen och talar i telefon, han verkar ha lugnat sig. Men plötsligt lägger han på samtalet och flyger på kvinnan. Han tar stryptag, trycker henne mot väggen och skallar henne två gånger. Hissdörren öppnas och han kastar ut kvinnan på våningsplanet.

Kvar i hissen ligger ölflaskor och en väska.

Tvingas städa efter misshandeln

Men förnedringen är inte över.

I nästa bildruta ser man hur mannen tvingar kvinnan städa hissen. Han hjälper inte till utan verkar bara peka och instruera kvinnan om var hon ska städa.

Efter att mannen misshandlat kvinnan instruerar han henne hur hon ska städa hissen från blod och sönderslagna glasflaskor.

Efter att mannen misshandlat kvinnan instruerar han henne hur hon ska städa hissen från blod och sönderslagna glasflaskor.

Det våldsamma klippet sätter fingret på ett stort samhällsproblem i Ryssland.

Politikerna sopar problemet under mattan

Man beräknar att omkring ryska 14 000 kvinnor dör – varje år, vill följd av våld i nära relation. Men politikerna vägrar erkänna att problemet existerar. I Kreml har politikerna till och med hävdat att våld och hot i hemmet minskar, skriver Times.

De flesta länder har lagar mot våld i nära relation, men den typen av lagstiftning finns inte i Ryssland. Landets politiker har gått åt ett annat håll och mildrat straffen för våldsbrott som sker i hemmet eller mot någon gärningsmannen har en relation med.

Sänkt straff för våld i nära relation

År 2017 röstades en ny lag igenom som innebär att den som misshandlar exempelvis sin flickvän eller sitt ex enbart döms till böter om offrets skador inte kräver sjukhusvård. Förstagångsförbrytare kan få så låga böter som 5 000 rubel, alltså strax under 650 kronor.

Rysslands president Vladimir Putin har valt att dra ner stödet till kvinnojourer.

Rysslands president Vladimir Putin har bland annat valt att dra ner stödet till kvinnojourer.

Alexei Nikolsky

Två år senare fanns ett förslag uppe på bordet som skulle strama åt lagarna igen. Bland annat skulle förstagångsförbrytare kunna dömas hårdare och kortare fängelsestraff skulle införas.

Putin sänkte stödet med 88 procent

Men konservativa grupper och den ortodoxa kyrkan vädjade till president Vladimir Putin att stoppa lagen eftersom den var verket av en ”radikal feministisk ideologi” och ansågs vara ”anti familjen”. Lagen röstades ner.

Putins regering har också dragit ner stödet till kvinnojourer och organisationer som arbetar mot kvinnovåld. Från 2019 till 2020 sänktes anslagen med 88 procent, enligt de granskande journalisterna på OpenMedia.

En grupp kvinnor i Moskva protesterar under åttonde mars 2020.

En grupp kvinnor i Moskva protesterar mot våld och kvinnoförtryck under åttonde mars 2020.

Sergei Fadeichev

I Ryssland är våldet på många sätt normaliserat. Det anses vara ett tecken på kärlek och passion när en man är våldsam mot kvinnan han lever med.

Men attityderna ändras. I december 2019 sa 70 procent av den ryska befolkningen att de stöttar en lag som skyddar kvinnor som är utsatta för våld i hemmet.

Tidningen lyfter fram kvinnans roll

E1RU, en rysk onlinetidning, har skrivit om fallet. De väljer framför allt att fokusera på att kvinnan senare på kvällen kom tillbaka och sprayade ner kamerorna med färg och därmed kan ha gjort sig skyldig till brott. De skriver också att grannarna känner till paret på grund av deras ”antisociala” beteende.

I artikeln framkommer det också att varken mannen eller kvinnan vänt sig till polisen för att anmäla misshandeln.

FRÅN FÖRSTASIDAN