Studie: Hundratusentals yngre elever lärde sig INGET på distansplugg

Per Engzell
Exklusivt

Skolstängningar har varit en av de vanligaste åtgärderna för att förhindra smittspridningen av coronaviruset.
Nu visar en ny undersökning att flera unga elever i Nederländerna påvisat ett stort kunskapstapp.
– De kommer tillbaka efter åtta veckors skolstängningar med ett kunskapsbortfall som motsvarar ungefär sju och en halv vecka, säger Per Engzell, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Yngre elevers skolresultat i Nederländerna har påverkats kraftigt av coronapandemin. I en ny studie har man jämfört kunskapskurvan hos elever i åldrarna sju till elva år och deras resultat på nationella prov, både före och efter distansundervisningen satte igång, och sett ett stort kunskapsbortfall när de återvänt till skolorna åtta veckor efter.

– Nederländerna är ett land där man samlar in förhållandevis mycket av sån här data, samtidigt som vi hade tur att de gjorde de här nationella proven både före och efter man stängt skolorna i åtta veckor. Vi kunde titta på proven, jämföra med hur prestationer sett ut tidigare och se vad de haft för effekt, vilket man inte kunnat göra i andra länder som exempelvis Sverige eftersom grundskolorna varit öppna här, säger Per Engzell, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien, till Hänt Nyheter.

– De kommer tillbaka efter åtta veckors skolstängningar med ett kunskapsbortfall som motsvarar ungefär sju och en halv vecka. Det betyder att de i princip inte har lärt sig nånting, men de har lyckats underhålla de kunskaper de haft tidigare. De kan inte mindre än tidigare, men man har inte tagit sig framåt i samma utsträckning.

Distansundervisning påverkar yngre elevers kunskap i Nederländerna

En ny studie visar att yngre skolelever i Nederländerna haft ett stort kunskapstapp under veckorna de haft distansundervisning. "De kommer tillbaka efter åtta veckors skolstängningar med ett kunskapsbortfall som motsvarar ungefär sju och en halv vecka", säger Per Engzell, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Henrik Isaksson/TT

"Man hade ingen beredskap"

Per Engzell säger att den internationella debatten om distansundervisning mest handlat om olika länders tekniska förutsättningar och att resultaten från Nederländerna är intressanta eftersom nästan alla hushåll i landet har goda förutsättningar med snabba bredband.

– Även om de tekniska förutsättningarna fanns hade man ingen beredskap för den här situationen och lärarna hade ingen träning i att undervisa på det här sättet.

Mycket av ansvaret på skolundervisningen hamnade hos föräldrarna och studien visade att elevgrupper som hade lägre utbildade föräldrar klarade sig sämre.

– Det är så klart sorgligt men naturligtvis inte oväntat när man hamnar i den här situationen, då det största ansvaret för undervisningen förskjuts över på föräldrarna och då har man olika förutsättningar.

Per Engzell, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet

Per Engzell, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, är en av forskarna som studerat unga skolelevers skolresultat under distansundervisningarna i Nederländerna.

Kinga Lubowiecka / Fisher Studio Ltd

Tas på stort allvar

Per Engzell är säker på att kunskapstappet inte är något som är specifikt för just Nederländerna och att liknande resultat är att vänta världen över.

– Vi vet inte om det här är något bestående som kommer följa med eleverna resten av livet, eller om det är så att skolorna faktiskt kan komma ikapp och kompensera för det här. Vi tittar vad som hänt precis efter eleverna kommit tillbaka efter första skolstängningarna.

– I Nederländerna tog man det här på väldigt stort allvar. Man har spenderat åtta miljarder euro för att åtgärda det här och det är möjligt att man kommer kunna kompensera för det. Det kan bli kostsamt, men det går att göra och ett år senare kanske de här eleverna är tillbaka på banan igen.

LÄS OCKSÅ: Nya bisarra bilden på Joe Biden och hustrun Jill får världen att undra

FOTO: TT/Henrik Isaksson / Pressbild/Kinga Lubowiecka

Senaste nytt