Föräldrar i chock – barn leker Squid game i skolan: ”Låtsasskjuter”

Sofia Kvick och en bild tagen från tv-serien Squid game
Exklusivt

Den våldsamma och blodiga Netflix-serien Squid game har gjort succé och seglat upp som streamingtjänstens mest sedda.
Trots att serien har en åldersgräns på 16 år vittnar nu flera föräldrar om att deras barn tittat på den och leker Squid game på rasterna i skolan.
– Jag blev riktigt illa berörd faktiskt, säger rektorn Sofia Kvick till Hänt.

Netflix-serien ”Squid game” har tagit världen med storm. På kort tid har den sydkoreanska streamats av över 110 miljoner konton och serien har seglat upp och blivit streamingtjänstens mest sedda.

Serien handlar om ett hundratals svårt skuldsatta sydkoreaner som gör upp i ett gäng barnlekar om en stor summa pengar. ”Squid games” våldskapital är lika stort som hålet i de tävlandes plånböcker och den som åker ut elimineras, vilket i det här fallet betyder att man blir avrättad.

Nu har barnlekarna nått skolorna i Sverige. En förälder som Hänt pratat med säger att personalen på hennes barns skola i Hässelby uppmanade föräldrarna att hålla koll på vad barnen tittar på där hemma, då det påverkar elevernas sätt att leka och agera.

– Jag blev lite chockad, såklart. Jag har själv sett trailers från serien och kände obehag. Jag vill inte se serien men har ju förstått att den är populär just nu, säger föräldern vars barn går i årskurs 1.

En av vakterna i Squid game

Squid game har snabbt gjort succé på Netflix och seglat upp som den mest sedda serien någonsin. På bilden syns en av vakterna som kontrollerar barnlekarna. Misslyckas de tävlande så blir de avrättade.

RUBA

Föräldrarnas oro: ”Låtsassjukter varandra”

Mamman har även ett barn i årskurs 5 på en skola i Bromma. Även där har de blodiga barnlekarna i ”Squid game” blivit en del av rasterna. Framför allt är det leken ”Röda lyktan stopp”, i seren kallad ”Red light, green light”, som blivit mest populär. Leken går ut på att stanna vid ordet ”stopp”. Rör man sig är man ute.

– Min stora tjej berättar att det är några som låtsasskjuter varandra. Flera föräldrar har berättat att de upplevt samma sak och att många av barnen sett klipp från serien på TikTok.

En liknande bild målas upp av flera föräldrar på Facebook. Många av barnen verkar inte ha sett själva serien, men tagit till sig delar av den via Tiktok.

”Min son kom hem o sa att han sett den på TikTok. Han e 8. Och nu leker dom red light/green light eller vad fasen leken hette. Fattar inte hur TikTok får visa så detaljerat för det första. Förstår för det andra inte hur barn kan tycka det e så himla lockande”, skriver en förälder.

”Min dotters kompis (7 år) berättade just att hon fått se Squid games hemma och att de lekt Squid games på skolan. Jag blir både arg och förtvivlad. Låter ni era små barn kolla på sånt? Jag vet inte vad jag ska göra? Hade ni gjort nåt? Jag vill absolut inte att mina barn ska leka att de blir ihjälskjutna i skolan”, skriver en annan.

Leken ”Röda lyktan stopp” i Squid game

”Röda lyktan stopp” är en av Squid game-lekarna som tagit sig in på skolgården. En förälder som Hänt har pratat med säger att dottern i årskurs 5 sagt att några låtsasskjuter varandra när man åker ut.

RUBA

Rektorn Sofia Kvick: ”Blev riktigt illa berörd”

Sofia Kvick är rektor för elever i förskolan till årskurs 6 på Örnässkolan i Luleå. Hon har själv sett serien och reagerade direkt när hon såg att några av eleverna lekte en lek från ”Squid game”.

Någon elev hade sett serien på Netflix, andra hade sett klipp på Tiktok. När hon pratade med dem förstod hon att de skippat våldet, men upplevde också att eleverna behövde bearbeta vad de sett.

– De pratade i mun på varandra och sa: ”De skjuter varandra och det är jättemycket blod. De sköt en i huvudet”. De hade jättestora ögon och ett stort behov av att prata om det här. Jag blev riktigt illa berörd faktiskt, säger hon till Hänt.

Dagen efter författade hon ett informationsbrev där hon rekommenderade föräldrar att se serien så de kunde bemöta barnens oro.

– Jag brukar inte lägga mig i vad barn ser på där hemma, men här har vi nått en gräns.

Sofia Kvick

Sofia Kvick, rektor på Örnässkolan i Luleå, har själv sett Squid game och upplever att många av hennes elever behöver bearbeta vad de sett. Nu rekommenderar hon föräldrar att också se serien så de kan bemöta sina barn.

Privat

Beslutet: ”Leken är en form av bearbetning”

Sofia Kvick tror också att det ligger en viss status i att ha sett serien och att många som inte gjort det upplever någon form av utanförskap. Eftersom det inte finns några våldsamma tendenser när barnen leker tycker hon än så länge att det är lugnt.

– Vi har diskuterat och bollat om vi ska förbjuda lekarna helt och hållet. Vi landade i att leken är en form av bearbetning och ett totalförbud kan leda till större nyfikenhet, säger hon och fortsätter.

– Det viktiga är att vi som jobbar kring barn, och har barn, ser den här serien så vi har lite koll på hur vi ska bemöta det. Jag skickade också ut brevet till alla rektorskollegor i Luleå kommun och skrev att jag misstänkte att det skulle sprida sig internationellt.

Sofia Kvick

Sofia Kvick och hennes kollegor tror inte på att förbjuda lekarna eftersom de inte är våldsamma. ”Ett totalförbud kan leda till större nyfikenhet”, säger hon.

Privat

Skolelever i Belgien fick stryk – skolans vädjan

Lekarna har spridit sig internationellt och på en skola i Belgien uppges även våld ha förekommit. Enligt The Guardian har elever som inte stannat på ”stopp” i leken ”Röda lyktan stopp” fått stryk.

Skolan uppmanade efter händelsen föräldrar att hjälpa till och betonade att serien har en åldersgräns på 16 år och innehåller våldsamma scener.

”Vi är mycket måna om att stoppa detta ohälsosamma och farliga spel! Vi räknar med ditt stöd och samarbete så att dina barn blir medvetna om vilka konsekvenser detta kan orsaka!", skrev skolan i inlägg på Facebook.

Squid game-hysterin har inte bara synts i skolor. I helgen klädde tre personer ut sig till vakterna i serien och vandrade runt i tunnelbanan vid Mariatorget i rosa dräkter. Två av dem bar även plastvapen. Polis tillkallades, men personerna anmäldes inte för något brott. Däremot verkade polisen inte speciellt road av maskeraden.

– Jag vill inte ha en repris på den fejkade clownhysterin. Bevare oss om det här ska vara nästa grej, vi har annat att göra, sa Carina Skagerlind vid polisens regionledningscentral till Aftonbladet.

Park Hae Soo, Jung-Jae Lee och HoYeon Jung

Squid game-skådespelarna Park Hae Soo, Jung-Jae Lee och HoYeon Jung.

Youngkyu Park
Squid game

Så här kan en av barnlekarna se ut i tv-serien ”Squid game”.

Youngkyu Park

LÄS OCKSÅ: 9-årig pojke död efter livsfarlig Tiktok-lek – familjens varning

LÄS OCKSÅ: 21-åriga Nicole är ihop med 33 år äldre man: ”Köper allt

Foto: Privat, RUBA, Youngkyu Park

SENASTE NYTT!