Föräldrarna Sara och Chris vägrade abortera bebisen med missbildning

Paret fick frågan om de ville genomföra abort.

Foto: INSTAGRAM
Paret hade länge velat ha barn – och blev äntligen gravida.
Men då kom beskedet att barnet i magen hade en missbildning.
Läkarna frågade om de ville genomföra en abort – men föräldrarna vägrade.
– Läkarna frågade om vi ville abortera bort barnet, säger Chris Eidam.

När paret Sara Heller och Chris Eidam äntligen blev gravida sakande glädjen motstycke. Men snart skulle de få ett dystert besked. Under en ultraljudsundersökning såg paret att barnet hade en missbildning, skriver Today.

Undersökningen gjordes i vecka 24, under Saras graviditet. På skärmen kunde paret och barnmorskan se att något inte stämde. Barnet i magen hade ett särskilt svårt fall av läpp-och gomspalt.

Det är inte helt ovanligt att barn kan drabbas av missbildningen. Men barnet i magen gom gick från läppen, hela vägen upp till näsan. Endast nio andra fall i världen finns med en såpass allvarlig missbildning, enligt läkarna.

Sara och Chris fick frågan om de ville göra en abort

Paret fick då frågan av läkarna om de ville behålla barnet.

Sara och Chris blev oroliga men bestämde sig för att de skulle göra någonting annorlunda med sin sons diagnos.

– Läkarna frågade om vi ville abortera bort barnet, berättar pappa Chris Eidam.

Men paret bestämde sig istället för behålla barnet – trots att det var en svår diagnos. De bestämde att fortsätta med graviditeten.

Några månader efter undersökningen – och den svåra diagnosen – kom lilla Brody till världen. Förlossningen gick bra, men parets kamp hade bara börjat.

Vill jobba för mer acceptans

Paret vill att människor ska börja acceptera missbildningar som läpp- och gomspalt.

– Du får vara stolt över ditt barn, oavsett omständigheterna. Nu vill vi ändra hur bilder av nyfödda måste se ut på sociala medier. Många föräldrar lägger ut bilder på Facebook och Instagram. Vi vill nu sprida kunskap om läpp- och gomspalt, säger Sara till Today.

Parens barn förväxlades – Alexanders fru födde fel bebis

Läpp- och gomspalt drabbar ungefär 150 till 200 barn per år i Sverige, skriver Newly. I USA drabbas 2 500 tusen barn per år.

Trots att familjen är stolt över sin Brody – och gärna berättar sin historia är människor fortfarande elaka mot deras lilla barn. På Instagram får paret ständigt elaka kommentarer.

”Vad är det för fel på hans ansikte?”, har en elak följare skrivit på familjens Instagram.

Men familjen har valt att vända andra kinden till. Istället har Sara börjat informera sina följare om sjukdomen. Hon vill ändra folks fördomar om läpp, käk och gomspalt (LKG).

– Jag vill hellre utbilda, snarare än att skapa konfrontation. Det är nämligen så jag vill att Brody ska göra i framtiden. Jag vill att han ska utbilda andra och vara en förebild för andra barn med läpp-, käk- och gomspalt. För de som inte kan göra sin egen röst hörd, säger Sara till Today.

Lilla Brody har genomgått en operation vilket har underlättat hans situation. Tack vare läkare kommer Brody i framtiden både kunna äta och prata.

LÄS OCKSÅ: 4-åriga flickan Willow Wright åt godis – brände hål på tungan

LÄS OCKSÅ: 27-åringen vägde 328 kilo – så lever hon och sonen i dag

Foto: INSTGRAM

SENASTE NYTT!