Föräldrarna lät sonen uppfylla sin stora dröm – anklagas nu för brott

Amber Briggle

Föräldrar till transpersoner utreds av socialtjänsten i Texas.
Nu kan barnen tas ifrån dem.
– När vi fick höra talas om anklagelserna var det som att luften gick ur oss, säger Amber Briggle.
Biltjuven stjäl en Mercedes – tre barn sitter i baksätet
0:51

Efter reklamen: Biltjuven stjäl en Mercedes – tre barn sitter i baksätet

(0:51)

Slå på ljud

Texas statsåklagare Ken Paxton, 59, lyckades 2016 blockera en federal lagändring som skulle göra det möjligt för transpersoner att använda samma toalett som könet de identifierar sig med.

Beslutet var förödande för Amber och Adam Briggle, vars fjortonårige son är transperson, och de bjöd över statsåklagaren på middag för att han skulle ändra uppfattning. Sonen var vid tillfället åtta år gammal.

– Han gick bokstavligen in i vårt badrum med vår son och tvättade sina händer innan maten. Han vände sig om och sa ”det här är trevligt, det var ett tag sen jag hade egna barn i den här åldern”, säger Amber Briggle till tv-kanalen The 19th, enligt People.

Ken Paxton

Ken Paxton bjöds hem till familjen Briggle på middag 2016.

Joel Martinez

Ken Paxton: ”Utsatt för barnmisshandel”

Ken Paxton och Texas guvernör Greg Abbott, 64, har nu kommit med nya direktiv. Direktiven gör det möjligt för socialtjänsten att utreda familjer där man tror att barnen får hormonbehandling.

I februari skrev Ken Paxton i ett brev att barn som får hormondämpande behandling kan vara ”utsatt för barnmisshandel”.

Greg Abbott

Texas guvernör Greg Abbott och Ken Paxton har nu uppmanat socialtjänsten i Texas att utreda föräldrar till transpersoner.

Joel Martinez/ ASSOCIATED PRESS / TT

Socialen gjorde hembesök hos Amber

Amber säger att familjen blev kontaktad av socialen i februari. Hon är nu orolig att hon ska förlora vårdnaden av sin fjortonårige son.

– När vi fick höra talas om anklagelserna var det som att luften gick ur oss. Vi ville skrika och gråta, men det fanns ingen luft och rummet snurrade. Att uppfostra ett barn som är transperson i Texas har varit en lång politisk nödsituation, säger Amber.

En kvinna från socialen gjorde hembesök hos familjen den 28 februari. Amber säger att hon förklarade för sin 12-årige son och 9-åriga dotter att de inte behövde svara på några frågor.

– Innan hon drog sa hon att det var ”uppenbart att vi gjorde något rätt” och pekade på vår son som satt och spelade cello. Sen lämnade hon och vi väntar fortfarande på vad som ska hända med vår familj.

Amber Briggle med sin son

Socialen kom hem till Amber Briggle den 28 februari. Nu är hon orolig att förlora vårdnaden av sin son.

Facebook

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Utredningarna olagliga – landet kan kopplas in

Totalt ska fem familjer i Texas ha utretts och en av föräldrarna ska själv jobba på socialtjänsten i Texas. Föräldern har nu stämt guvernören Greg Abbott och även sin egen arbetsplats för att brutit mot transpersoners konstitutionella rättigheter.

Föräldern får medhåll från flera medicinska organisationer som hävdar att hormondämpande medicin är nödvändig för transpersoner. Även hälsomyndigheten säger att utredningarna i Texas är olagliga och att den federala regeringen kan komma att kopplas in.

– Jag vet att många ungdomar och deras stöttande familjer känner sig rädda och isolerade på grund av dessa anklagelser. Hälsomyndigheten följer noggrant situationen i Texas och vi kommer göra allt i vår makt för att bevara Texas tryggt, säger Xavier Becerra, sekreterare på Hälsomyndigheten, till People.

Amber Briggle

Flera myndigheter ställer sig bakom Amber Briggle och riktar hård kritik mot Texas guvernör Greg Abott och statsåklagaren Ken Paxton.

Facebook

LÄS OCKSÅ: Jessica blev mamma som 16-åring: Tror vi är tvillingar

LÄS OCKSÅ: Satu fick höra att hon inte kunde bli gravid – fick tio

Foto: Joel Martinez, Joel Martinez/ ASSOCIATED PRESS / TT, Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN