Adriana Lliescu födde barn när hon var 66 år – så lever hon i dag

Adriana Lliescu födde barn när hon var 66 år – så lever hon i dag

Hon fick sitt första barn – vid 66 års ålder.
När dottern Eliza kom blev mamma Adriana Lliescu världskänd – och plockade hem ett Guinness rekordbokspris 2005.
Så lever 82-åringen och hennes 16-åriga barn i dag.

Videon kunde inte hittas

2005 blev Adriana Lliescu rubrikstoff världen över. Hon föde nämligen sin första barn vid den imponerande åldern av 66 år. Hon skrevs då in Guinness rekordbok som den äldsta förstföderskan i världen – tillsammans med dottern Elizia, skriver Femina.

Vägen till att bli mamma skulle bli lång för universitetsläraren Adriana. Hon gifte sig redan i 20-årsåldern – men med en make som var helt emot att skaffa barn. Hon begärde ut skilsmässa och koncentrerade sig helt på sitt arbete som lärare på ett universitetet i Rumänien.

Adriana Lliescu blev världskänd 2005 när hon fick sitt första barn – 66 år gammal. Så lever mamma och dotter i dag.

Mot alla odds – blev gravid med trillingar

Under nio år behandlades Adriana Lliescu för infertilitet. Hon gjorde allt för att bli mamma – men trots stor barnlängtan blev det aldrig av. Hon prövade tillslut provrörsbefruktning.

2005 var IVF betydligt mer ovanligt än vad det är i dag. Men Adriana var redan 65 år gammal och hennes dröm att en dag få ett barn verkade långt borta. Hela hennes omgivning tyckte dessutom att hon var för gammal för att bli mamma.

Men Adriana skulle visa sig ännu ha lite krut kvar. Hon blev genom provrörsbefruktning gravid med trillingar – 65 år gammal. Men under graviditeten hann två av barnen dö i magen.

Men lilla Elizia skulle klara sig – även om hon fick födas akut i ett alldeles för tidigt stadie av graviditeten. Mamma och dotter fick spendera lång tid på sjukhus efter den komplicerade förlossningen.

Kampen för att bli mamma var inte över

66-åriga Adriana skulle trots uppmärksamheten världen över möta på motstånd i sitt hemland Rumänien. Hon ville nämligen döpa sitt barn – men ingen präst ville döpa hennes nyfödda dotter eftersom de fann det själviskt att få ett barn vid så hög ålder.

När Adriana äntligen fick döpa sitt barn till Elizia närvarade ett stort antal nunnor som kallade dottern för ”produkten av mörka krafter”. Nunnorna gav därtill den lilla dottern väldigt dömande blickar.

Slöt avtal med läkaren om hon skulle dö

Redan innan förlossningen hade Adriana slutit avtal med sin IVF-läkare – utifall att den då 66-åriga kvinnan skulle dö i förtid. Han skulle ta hand om dottern Elizia om Adriana skulle dö innan dottern var myndig.

Men avtalet har aldrig behövts. I dag lever 82-åriga mamma och dotter ett lyckligt liv tillsammans. Adriana är en publicerad författare och dottern går i sin bildade mammas fotspår och satsar på studierna.

LÄS OCKSÅ: Sarah Humphrys trauma efter kejsarsnittet – magen ruttnade

LÄS OCKSÅ: Vännen kastade Emily, 17, från bro – läkarnas hårda dom

Foto: INSTAGRAM

FRÅN FÖRSTASIDAN