Flickan övergavs på grund av sjukdomen – gör superkarriär som modell

Övergavs av sin familj – gör superkarriär som modell i dag.

Flickan övergavs av sin familj för hon var albino.
I dag är hon en supermodell – och fått med sina bilder i Vouge.
– När man är modell är det en välsignelse och inte en förbannelse att se annorlunda ut, säger 16-åriga Xueli Abbing.
Slå på ljud

Xueli Abbing, 16, gör succé med sin modellkarriär. Men allting har inte varit lätt i hennes liv. 16-åringen som föddes i Kina och blev snabbt föräldralös. Hon föddes som albino, ett tillstånd som i hennes födelseland anses bringa otur. Hon övergavs av sin familj – men adopterades av en familj från Nederländerna.

När Xueli Abbing föddes rådde det fortfarande ”enbarnspolitik” i Kina. Man fick endast ha ett barn per familj. Att då endast ha ett barn – som var albino – var inget som var populärt.

Hon lämnades utanför ett barnhem som spädbarn. Det fanns inte ens någon lapp, eller förklaring till varför hon övergavs. Men barnhemmets personal är övertygade om att det var för hon var albino, skriver BBC som intervjuat modellen.

– Man hade extrem otur om man fick ett barn med albinism. Vissa barn, som jag, blev övergivna, medan andra låstes in eller inte fick gå till skolan om inte håret färgades svart, berättar Xueli för BBC.

Mamman ville lyfta olikheter – kontaktade designer i Hong Kong

Xueli Abbing adopterades av en familj i Nederländerna. Hon var då tre år gammal. När flickan var 11 år gammal hörde hennes adoptiv-mamma av sig till en designer från Hong Kong, som hon kände.

Exklusivt
LARMET! Bonden Andreas ryter ifrån mot svenska turister

Mamman ville lyfta människors olikheter, likt hennes dotter. I dag är Xueli Abbing 16 år gammal och hennes karriär har gått spikrakt uppåt.

– Zebedee talent modelling agency hörde av sig och frågade om jag vill ansluta till deras uppdrag att få folk med nedsättningar att bli representerade i modeindustrin, säger hon.

Sedan dess har Xueli bland annat varit modell i magasinet Vogue Italia, i ett nummer med Lana Del Rey som omslagsmodell.

– När man är modell är det en välsignelse och inte en förbannelse att se annorlunda ut, och det ger mig en unik plattform för att öka kännedomen om albinism, säger hon.

16-åringen har problem på jobbet: ”Ljuskänslig”

Men Xueli har ibland stött på problem som albino, när hon utför modell-jobb. Hon är nämligen ljuskänslig – och när strålkastarna riktas mot henne kan lamporna bli för intensiva. Även blixtrarna från kamerorna kan vara jobbiga för modellen.

– Ibland om det är för ljust på en fotografering säger jag ´får jag sluta ögonen eller kan du göra ljuset mjukare?´, eller så säger jag ´okej, du kan ta tre bilder med mina ögon öppna och blixt men inte mer´.

Modellen vill nu att albinism ska bli mer synligt – och accepterat i samhället.

– Jag vill använda modellandet för att prata om albinism och säga att det är en genetisk nedsättning och inte en förbannelse.

LÄS OCKSÅ: Modellens ben väger 45 kilo – får kritik på sociala medier: ”Amputera”

LÄS OCKSÅ: Kärleken mellan Iris, 81, och Mohamed, 36, består – intima detaljen

Foto: INSTAGRAM

SENASTE NYTT!