Fembarnsmamman dog tragiskt – efter ett anfall av vanliga maträtten

Celias barn. Celia.

FOTO: SWNS/TT
42-åriga Celia avled plötsligt efter att ha serverats en felaktig beställning på en restaurang.
– Scenen var väldigt kaotisk och svår att hantera med några människor som klev över patienten när hon låg på marken, vittnar ambulanspersonal.

Rättegången kring Celia Marshs död är i full gång i Bristol, England. Det är nu nästan fem år sedan de fem barnen och maken förlorade sin älskade mamma och fru och det är fortfarande oklart vem som ska beskyllas för det misstag som ledde till hennes död. Fembarnsmamman kollapsade på en hektisk gata i centrala Bath efter att av misstag ätit mat innehållande mejeriprodukter – något hon var dödligt allergisk mot. Nu har maken, vittnen och vårdpersonal hörts i rätten, skriver Daily Mail.

"Jag frågade om hon var okej"

Den 27:e december 2017 befann sig de två makarna och en dotter i centrala Bath. Strax efter lunchtid sa då sjuåriga dottern Taylor att hon var hungrig. De gick in på ett mindre kafé vid sidan av den stressiga gatan där dottern fick en korv och mamma Celia köpte en vegansk flat-bread wrap till sig själv – något hon skulle ångra om hon levde idag.

Efter den korta lunchen fortsatte de strosa längs shoppingstråket när Celia berättade för maken Andy Marsh att "hon kände sig lite konstig", vittnar han i rätten. I slutet av december var det mycket kallt i Bath och Celia som hade astma tog fram sin inhalator för att säkra sin andning.

– Jag frågade om hon var okej och hon sa att hon hade svårt att andas, berättar änklingen.

Andningen förbättrades inte och Andy uppmanade henne att använda sin adrenalinpenna. Hennes tillstånd var fortsatt kritiskt och maken tvingades ringa efter en ambulans. Medan han pratade med vårdpersonal i telefon kollapsade 42-åringen på gatan.

Familjen

Celias nära och kära sörjer fortfarande hennes död.

FOTO: Ben Birchall/TT

"Några människor klev över patienten"

Det skulle senare visa sig att hennes lunch inte alls var helt vegansk – yoghurten i wrapen innehöll spår av mejeriprodukter.

Ett vittne från händelsen fick också lämna sitt uttalande i rätten. Brendan Turvey, med goda kunskaper i hjärt- och lungräddning rusade fram när Celia kollapsade.

– Jag hörde en liten flicka skrika och såg en kvinna som låg på marken mitt på gatan. När jag kom fram höll Celia på att bli medvetslös och hennes ansikte var ganska blått och svullet. Hennes ögon var öppna, men hennes andning var ansträngd, vittnar mannen som själv var på väg till teatern med sin familj när allt hände.

Den första ambulansen nådde kvinnan vid 14:48. Hon fick en syregasmask och när hennes hjärta plötsligt slutade slå behandlades hon med hjärtstartare och hjärt- och lungräddning. Celias hjärta började slå igen och hon kördes till sjukhus.

– Scenen var väldigt kaotisk och svår att hantera med några människor som klev över patienten när hon låg på marken, vittnar ambulanspersonal.

Väl på sjukhuset gick fembarnsmammans liv inte att rädda och hon dog innan maken hann fram.

Utredningen kring Celia Marsh död kommer att fortgå under ytterligare tre veckor. Misstankarna mot kafét där Celia köpte sin "veganska" lunch har dock släppts, men familjen söker fortfarande svar.

Tragedin ledde till en ordentlig översyn av lagar om livsmedelsmärkning som nu kräver att livsmedelshandlare ska visa fullständig ingrediens- och allergenmärkning på varje livsmedel som tillverkas i lokalerna och förpackas för direkt försäljning.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN