inrikes

Fågelinfluensa upptäckt i Sverige – spridits från vilda fåglar

Kycklingar.

FOTO: Johan Nilsson/TT
Fågelinfluensa har konstaterats på en kycklinggård i Skåne.
Närmare 22 000 djur ska avlivas efter upptäckten.
Statens veterinärmedicinska anstalt bedömer att risken för smittspridning kommer öka under de kommande veckorna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Naken mamma jagar örn samtidigt som hon ammar dottern
0:25

Efter reklamen: Naken mamma jagar örn samtidigt som hon ammar dottern

(0:25)

Slå på ljud

Under de senaste månaderna har antalet fall av fågelinfluensa ökat i Europa. Nu har den farliga sjukdomen konstaterats i Sverige, på en gård i Kävlinge kommun i Skåne, rapporterar Aftonbladet.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) upptäckte utbrottet vid en provtagning på en avelsanläggning för slaktkyckling.

Efter upptäckten har Jordbruksverket valt att spärra av gården och omkring 22 000 djur kommer att avlivas, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Smittofallen har ökat under de senaste månaderna

Under de senaste åren har det varit ovanligt mycket fall av fågelinfluensa i världen. I Europa har man sett en ökning av varianten H5N1 under de senaste månaderna.

”Trots enstaka rapporter om fall hos människor görs fortfarande bedömningen av Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) att risken för smitta till människa generellt är låg”, skriver Jordbruksverket.

Men sjukdomen kan vara livshotande. I slutet av februari dog en elvaårig flicka i Kambodja efter att hon smittats av fågelinfluensaviruset H5N1 – samma variant som upptäckts i Sverige.

Fågelinfluensa kan främst leda till svår lunginflammation, skriver Hälsoliv.

Risken ökar under de kommande veckorna

Smittan tros ha kommit in via vilda fåglar och smittat djuren på anläggningen. Jordbruksverket skriver att fallet är det första under den här säsongen.

”Det har hittills varit en relativt lugn säsong för Sveriges del, men faran är inte över. Nu när flyttfåglarna kommer tillbaka är det extra viktigt att man är fortsatt noggrann med sina hygienrutiner för att undvika att få in smittan till sina djur”, skriver Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Statens veterinärmedicinska anstalt bedömer att risken för smittspridning av fågelinfluensa kommer att öka under de kommande veckorna i samband med varflytten.

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN