invasionen av ukraina

Experternas varning: Fler länder i fara om Putin vinner kriget

Carl Bildt och Vladimir Putin.

FOTO: TT
Experterna är övertygade.
Flera länder står på tur om Vladimir Putin vinner kriget.
– Skulle så bli fallet förändras hela säkerhetssituationen i Europa, säger tidigare utrikesministern Carl Bildt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”
0:33

Efter reklamen: Sanna Marin: ”Sverige är inget problembarn”

(0:33)

Slå på ljud

Vinner Vladimir Putin, 70, kriget mot Ukraina är fler länder i fara – det är en slutsats som experterna är eniga om. Ukraina är bara det första steget i en större plan, rapporterar Expressen.

Det är främst mindre länder som varit en del av Sovjetunionen som kommer bli måltavla för Rysslands potentiella utvidgning.

Carl Bildt, tidigare utrikesminister, konstaterar att om Ryssland vinner kriget kommer hela säkerhetssituationen i Europa att förändras.

– Polen och de tre baltiska länderna skulle omedelbart känna sig påtagligt hotade, men även Moldavien skulle befinna sig i en kritisk situation, säger han till Expressen.

Carl Bildt intervjuas.

Carl Bildt var tidigare utrikesminister i Sverige.

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT

Flera länder står på tur

Carl Bildt är inte ensam om att förutspå en dyster framtid för länderna kring Ryssland om Vladimir Putin står som vinnare av kriget. Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert vid tankesmedjan Frivärld och medlem i Kungliga Krigsvetenskapsakademien, menar att länder som inte är med i Nato eller EU ligger risigt till.

– Jag tänker i första hand på Moldavien och Georgien. Belarus kommer att knytas ännu närmare, säger han till Expressen.

Klas-Göran Karlsson, professor i historia och Rysslandsexpert vid Lunds universitet förklarar att allra helst hade Vladimir Putin siktat in sig på de baltiska staterna. Men på grund av deras medlemskap i Nato är det inte sannolikt att det sker.

– Han avhåller sig nog i det längsta för att attackera Natostater, i vetskap om att hans stridskrafter inte räcker till, säger Karlsson.

Han förutspår att Moldavien, Belarus och Kazaktsan står näst på tur.

Stefan Ingvarsson, analytiker på centrum för Östeuropastudier och tidigare kulturråd i Moskva, menar att Putin redan ställt krav på att Nato ska dra tillbaka sina styrkor från de baltiska länderna och Polen. Han beskriver det som ett av presidentens politiska mål.

”Putin vill ha inflytande utanför landets gränser”

Det kan verka som att Vladimir Putin främst vill utöka det ryska territorium, men det menar Per Enerud, senior analytiker vid Myndigheten för psykologiskt försvar, inte är fallet. Det handlar snarare om ett ökat inflytande.

Vladimir Putin.

Experterna är eniga om att fler länder är i fara om Ryssland vinner kriget.

FOTO: SPUTNIK/TT

– Putin vill ha att inflytande utanför landets gränser. Han vill kunna sätta stopp för svenska Natoplaner, norsk oljeutvinning och bestämma vart gasledningar ska dras över internationellt territorium. Putin vill kunna bestämma utanför Ryssland, säger Per Enerud till Expressen.

Experterna nämner även fler länder som är potentiella måltavlor för Putin. Det handlar bland annat om samtliga medlemmar i den ryssledda militäralliansen CSTO, The Collective Security Treaty Organization – länderna Armenien, Vitryssland, Kazakhstan och Tadjikistan.

Inga Näslund, Rysslandsexpert på Palmecentret, säger att på Moskvas gator talar man även öppet om att sikta in sig på Tyskland och Polen.

FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT/Sputnik/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN