politik

Experterna reagerar på svenska förslaget: ”Sverige skämmer ut sig internationellt"

Ulf Kristersson på pressträff om energifrågan.

FOTO: Tim Aro/TT
Regeringens nya förslag väcker skeptiska röster.
”Pinsamt”, ”galet” och ”bakåtsträvande” är några av de ord forskarna väljer för att beskriva den nya klimatpolitiken.
– Lägger man ihop alla saker går Sverige från föredöme till dåligt exempel, säger klimatforskaren Mikael Karlsson.
Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”
0:49

Efter reklamen: Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”

(0:49)

Slå på ljud

Nedläggningen av Miljödepartementet har väckt en stor debatt om Sveriges klimatpolitik. Sänkta drivmedelspriser och bibehållet reseavdrag är några av de förslag som regeringen med stöd av Sverigedemokraterna vill se – och något som klimatforskaren Mikael Karlsson reagerar starkt på.

– Ur ett klimatperspektiv är det onekligen dåligt. Om man gör det billigare att förbränna fossila bränslen ökar utsläppen vilket går stick i stäv med klimatmålen, säger han till Aftonbladet.

Flera medier har uppmärksammat Sveriges vändning och forskaren menar att det ger Sverige ett dåligt rykte.

Fel samhällsgrupp gynnas av förslagen

Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap och universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet har tidigare varit ordförande för Naturskyddsföreningen och har mycket att säga om regeringens klimatpolitik.

Han förstår att svenskarna behöver stöd för att ta sig till jobb och skola, men att satsningarna på kostnadssänkningar på drivmedel är fel väl att gå. Han menar att fördelningen av bidragen skulle varit mer effektiva om de var mer riktade.

De som har mindre pengar åker kollektivt, men det är bilägarna som har det bättre ställt som får stödet för att kunna fortsätta åka bil förklarar han. Han liknar detta vid cigaretter och rökning.

– Anta att nikotinplåster blev 100 gånger dyrare än cigaretter. Ska man då betala rökarna för att fortsätta röka eller subventionera nikotinplåster?, säger han till Aftonbladet.

Pressfoto: Mikael Karlsson, universitetslektor.

Mikael Karlsson är docent i miljövetenskap och universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet och har tidigare varit ordförande för Naturskyddsföreningen.

FOTO: Uppsala Universitet

”Från föredöme till dåligt exempel”

Mikael Karlsson anser att Sveriges nya regering ger landet ett dåligt rykte.

– Lägger man ihop alla saker går Sverige från föredöme till dåligt exempel. Vi riskerar att bli lika dåliga på klimat som Polen och Ungern är på mänskliga rättigheter. Sverige skämmer ut sig internationellt, säger Karlsson.

Internationella medier som Le Monde, New York Times och Bloomberg har skrivit om de svenska förslagen och Mattias Karlsson berättar att flera internationella forskare har ringt honom för att ta reda på hur illa det faktiskt är.

Sviker företagen som påbörjat omställningen

Mikael Karlsson menar också att det nya styret sviker de svenska företagen. Många har redan börjat ställa om till mer fossilfritt och kommer att påverkas negativt av en ekonomisk last.

Ebba Busch, Ulf Kristersson och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe under en pressträff med anledning av energifrågan.

Den nya regeringen valde att lägga ned Miljödepartementet. Istället hamnar klimatfrågorna under klimat- och näringslivsdepartementet med ledning av Kristdemokraternas Ebba Busch.

FOTO: Tim Aro/TT

Han förklarar att de hastiga förändringarna som regeringen vill genomföra skapar en förtroendekris för klimatpolitiken.

Aftonbladet har sökt regeringen och Sverigedemokraterna utan framgång.

FOTO: Tim Aro/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN