ekonomi

Expertens tips till dig som funderar på att skilja dig – tänk på detta

En kvinna tar av sig förlovnings- och vigselringen och experten Sanne Andersson till höger.

FOTO: TV4
En skilsmässa är inte bara känslomässigt jobbig utan ofta även ekonomiskt.
Så ska du göra och tänka för att ta dig igenom en skilsmässa på bästa sätt enligt experten och familjerättsjuristen Sanne Andersson.
– Man har ofta lite bråttom iväg eller att man fattar beslut utifrån dåligt samvete, säger hon i TV4:s Ekonominyheterna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förlorade bröllopsleken – brudgummen slår bruden brutalt
0:25

Efter reklamen: Förlorade bröllopsleken – brudgummen slår bruden brutalt

(0:25)

Slå på ljud

Många som går och funderar på skilsmässa tvekar kanske på grund av ekonomiska skäl. Man måste hitta ett nytt eget boende, köpa nya möbler och själv stå för alla kostnader som man tidigare har delat på.

Våga ta hjälp – tidigt

Men det finns flera saker att göra för att ta dig igenom en skilsmässa på bästa sätt – ekonomiskt. Här ger familjerättsjuristen Sanne Andersson sina tre bästa tips till de som funderar på att skilja sig.

– Det första är att man vågar ta hjälp, gärna i ett tidigt skede. Det är bra att konsultera en jurist tidigt innan konflikten har blivit blivit eskalerad och infekterad och där man också kan få stöd i hur man kommer överens, för det är det billigaste och snabbaste sättet ut ur en bodelning, säger Sanne Andersson som betonar att det är extra viktigt när man har barn ihop så att de slipper bli indragna i en långvarig tvist.

Det behöver heller inte bli särskilt dyrt med en konsultation hos en jurist, enligt Sanne Andersson.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Skaffa en buffert – men se till att ha ett äktenskapsförord

Hon berättar även att det är bra att kontakta sin bank för att kolla hur ens ekonomiska situation ser ut och se till att ha en pengabuffert.

– Nummer två är att ha en buffert. Det är bra att ha ett sparkapital och det är inte alla som har den förmågan att ha det, men då är det alltid bra att man börjar spara så fort man kan om det finns utrymme för det, säger Andersson som dock tillägger att båda makarnas sparade pengar ska delas lika om man inte har ett äktenskapsförord som säger någonting annat.

– Vill man hålla det utanför behöver man ha upprättat ett äktenskapsförord, säger hon.

Experten: Ha tålamod

Den tredje punkten är kort och gott att ha tålamod och inte göra någonting förhastat. Något som kan vara lättare sagt än gjort när det är så mycket känslor inblandade.

– Man har ofta lite bråttom iväg eller att man fattar beslut utifrån dåligt samvete. Men där är rådet att försöka hämta in kunskap och se på helhetsbilden så att man inte gör något förhastat.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN