Experten varnar: Alla föräldrar måste STÄNGA sovrumsdörren

Därför ska du alltid hålla dörren stängd till sovrummet.

Foto: TT
Stänger du dörren helt om natten till dina barn?
Nu varnar säkerhetsexperter om att lämna dörren öppen.
– Stäng dörren så kan du drömma sött, säger barnläkaren Free N. Hess.

Nyligen gick barnläkaren Free N. Hess ut på TikTok-kanal och varnade föräldrar om att lämna dörren öppen till barnens rum. Att ha en stängd dörr under natten kan rädda deras liv i en nödsituation, berättar barnläkaren i sin video.

Barnläkaren Free N. Hess arbetar som akutläkare mot barn. Hon håller även i föreläsningar där hon ger tips och säkerhetsråd till föräldrar. Läkaren Free N. Hess är även väldigt aktiv på sociala medier, speciellt på plattformen TikTok. En plattform väldigt många ungdomar och unga vuxna använder.

Kom-ihåg att stänga dörren varnar säkerhetsexperten.

Foto: Kentaroo Tryman

Hon sysselsätter sig ofta med att slå hål på myter eller som stoppa de som ger så kallade ”säkerhetsråd” till unga föräldrar. Denna gång om sovrumsdörren.

Att inte stänga dörren om natten kan ha katastrofala konsekvenser, berättar hon i TikTok-videon. Som bakrund i videon använder hon en bild från en brand som exempel.

– Det här är ett perfekt exempel. Ser ni vad skillnaden mellan vad som händer om du lämnar din sovrumsdörr öppen eller stängd, säger barnläkaren i videon.

På bildens syns ett rum efter en brand. Allt i rummet är förkolnat, nedbrunnet och skadat av elden. Men mitt i bilden syns det en öppen dörr. Inne i rummet som dörren leder till är ett sovrum där elden inte har nått fram. Man ser hur nattlampan lyser, hur sängen är obäddad och att allting ser normalt ut. Trots att eldhärden utanför rummet har påverkat allting.

Barnläkaren Free N. Hess döpte sitt klipp till ”Vilket rum vill du ha dina barn i om det skulle börja brinna”. I klippet förklarar hon vikten av att ha en stängd dörr om en eldsvåda skulle uppkomma i en bostad.

STANNA BILEN! Hon tvingas föda på motorvägen – makens larmsamtal

– Detta är anledningen varför. Som ni ser har det varit en brand i detta hus. Huset användes i forskningsändamål när det brändes ner. Huset hade ett rum med en dörr öppen, samt ett rum med dörren stängd under husbranden. Det rummet ni ser på bilden här hade dörren stängd, berättar Free N. Hess och syftar på rummet som klarat sig från branden.

– Vilket rum hade du helst velat vara i? Och vilket rum skulle du helst vilja att dina barn var i, om ni har oturen nog att ha en husbrand, säger Free N. Hess.

Barnläkaren säger till sina tittare på TikTok-kanalen att se till att hålla dörren stängd om natten. För om en brand kommer kan detta rädda liv, menar hon. Inte enbart från själva elden, utan även från röken och kolmonoxid.

Här visar säkerhetsexperten Free. N. Hess upp bilden.

Foto: TIKTOK

– Att hålla dörrarna stängda minskar mängden kolmonoxid som kommer in i sovrummen när det är brand, säger hon.

Klippet laddades upp på TikTok-kanalen under torsdagen, den tredje juni. Sedan dess har den fått över 300 000 visningar. Samt över 100 000 likes, samt kommentarer.

En kommentar berättar att hennes make är brandman och att tipset är riktigt och väldigt viktigt.

”Älskar att du har lagt upp det här. Min man är brandman – han säger alltid att det finns inget viktigare än att stänga dörren”, skriver personen.

En annan användare tillade:

”Jag lärde mig detta i grundskolan från en brandman. Sedan dess kan jag inte sova med sovrumsdörren öppen”.

Free N. Hess avslutar sitt TikTok-inlägg med ett par vänliga ord.

– Snälla stäng era dörrarna innan du går och lägger dig. Stäng innan du blundar. Sov gott och ha söta drömmar, säger barnläkaren Free N. Hess med ett leende.