ryssland

Experten: Han kan ta över makten efter Vladimir Putin

Nikolaj Patrusjev och Vladimir Putin.

FOTO: Sergei Karpukhin/TT
Vladimir Putins närmsta män byts ut med jämna mellanrum.
Men en består och väntas bli den som tar över om Putin försvinner.
Rysslandskännaren Malcolm Dixelius förklarar varför Nikolaj Patrusjev, sekreterare för Säkerhetsrådet, blir den nya Putin.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning
0:28

Efter reklamen: Ryska missilen exploderar bakom reportern i livesändning

(0:28)

Slå på ljud

Det har snart gått elva månader sedan Rysslands president Vladimir Putin, 70, inledde invasionen av Ukraina. Kriget har de senaste månaderna inte varit till hans fördel och många experter förutspår hans nederlag. Ukraina har tidigare meddelat att Ryssland förlorar kriget i vår.

Den gemensamma uppfattningen bland experterna är att den ryska presidenten inte överlever en förlust rent politiskt, vilket medfört många spekulationer: vem tar över efter Putin?

Rysslandskännaren Malcolm Dixelius berättar i TV4:s Efter fem att det finns tre män som står absolut närmst Putin. Och en av dem sticker ut.

– Han är en klon av Putin, berättar Dixelius.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Vladimir Putins tre närmsta män

Vladimir Putin är en man av handling. Är han missnöjd är han inte rädd för att yttra sina åsikter och göra sig av med vad som får skon att klämma. Detta har lett till att männen runt presidenten sällan sitter säkert. De kommer och går.

Nikolaj Patrusjev skakar hand med Vladimir Putin.

Nikolaj Patrusjev är en av tre män som står närmst Vladimir Putin.

FOTO: Mikhail Klimentyev/TT

Experten Malcolm Dixelius berättar dock att det finns tre män runt Putin som står honom extra nära. Det handlar om Nikolaj Patrusjev, sekreterare för Säkerhetsrådet, Sergej Sjojgu, försvarsminister, och Jevgenij Prigozjin, Wagner-gruppens chef och även känd som ”Putins kock”.

– Det är de som försöker ordna någon slags trygghet runt Putin. De här personerna är han väldigt beroende av, säger Dixelius i Efter fem.

Nikolaj Patrusjev är mest lämpad som ersättare

En av de tre männen förväntas bli den som tar över om Putin försvinner från presidentposten. Det är Säkerhetsrådets sekreterare Nikolaj Patrusjev, 71, som väntas bli Putins ersättare och arvtagare till den ryska makten.

Patrusjev var chef för federala säkerhetstjänsten i Ryssland 1999–2008 och är sedan 2008 sekreterare för Rysslands säkerhetsråd. Dixelius beskriver honom som en klon av den nuvarande presidenten.

Nikolaj Patrusjev och Vladimir Putin i möte.

Rysslandskännaren Malcolm Dixelius beskriver Patrusjev som den som är mest trolig att ta över efter Putin och även följa hans linje.

FOTO: Mikhail Klimentyev/TT

– Patrusjev skulle vara mest lämpad att gå in i hans ställe, säger han.

Putin och Patrusjev kommer från liknande bakgrund och Dixelius förklarar att 71-åringen är den som mest troligt kommer att fortsätta styra Ryssland på samma linje som Putin gjort.

Rysslandkännaren tillägger dock att det är högst oklart om Nikolaj Patrusjev faktiskt kommer att ersätta Putin och när det i sådana fall blir.

FOTO: Sergei Karpukhin/TT/Mikhail Klimentyev/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN