Ex-premiärministern: Putin avgår och flyr inom kort

Vladimir Putin och Michail Kasijanov.

FOTO: TT
Vladimir Putin kommer att avgå som Rysslands president.
Det menar den tidigare ryska premiärministern Michail Kasijanov.
– Om tre-fyra månader tror jag att vi får en väldigt avgörande förändring, säger han.
Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”
0:25

Efter reklamen: Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”

(0:25)

Slå på ljud

Efter Vladimir Putins beslut att mobilisera ytterligare 300 000 ryska män till kriget i Ukraina har missnöjet över presidenten växt i landet. Människor flyr, bryter sina egna ben och protesterar på gatorna för att slippa kriget.

Nu har Rysslands före detta premiärminister Michail Kasijanov uttalat sig om situationen. Han tror att det växande missnöjet kommer tvinga fram Vladimir Putins avgång, skriver Aftonbladet.

– Jag tror inte att det finns någon i Putins krets som kan få honom att avgå. Putin själv måste komma till en sådan insikt. Jag tror att tre faktorer, som växer samtidigt, kan få honom att besluta sig för att fly, säger Kasijanov till Sky News.

Tre faktorer kommer leda till hans avgång

Ex-ministern tror att det är tre faktorer som kommer tvinga fram Putins avgång. Det handlar om den växande ukrainska armén och dess stöd från väst, det ryska folkets missnöje med presidenten och effekten av sanktioner från väst.

– Om tre-fyra månader tror jag att vi får en väldigt avgörande förändring, säger Kasijanov.

Ryska ambassaden i New York.

Förutom missnöjet över mobiliseringen har även många motsatt sig Rysslands annektering av fyra områden i Ukraina. Efter att presidenten meddelade annekteringen reagerade många starkt. Bland annat vandaliserades den ryska ambassaden i New York, USA, med röd färg.

FOTO: Ron Adar/TT

Kasijanov har tidigare kritiserat Putin och fördömt kriget i Ukraina. I maj flydde han Ryssland i tro om att hans liv var i fara.

Den partiella mobiliseringen är i full gång

Det var den 21 september som Putin beordrade in militärreserver till kriget. Det handlade om ytterligare 300 000 män som skulle ut i krig enligt honom, men en hemlig punkt i rättsakten visade senare att det handlade om uppemot en miljon män, enligt ryska källor.

Dagens Nyheter rapporterade under måndagen att hittills har 26 regioner och republiker genomfört den partiella mobiliseringen. Enligt ryska uppgifter har 60 765 av 300 000 personer mobiliserats. Experter menar dock att denna siffra inte är tillförlitlig.

FOTO: YURI KOCHETKOV/TT/GRIGORY SYSOYEV/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN