Evas make dog i plötsligt hjärtstopp bara veckor innan förlossningen

Eva Glimsand
Exklusivt

Höggravida Eva vaknade av att maken Henrik krampade i sängen.
Han hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp och dog.
Två veckor senare födde Eva deras tredje barn.
– Det var ett liv på väg och det var nog också det som höll mig ovanför vattenytan, säger hon.

Eva Glimsand, 41, vaknade en natt 2009 av en kraftig duns inne i badrummet. Hon rusade dit och fann maken Henrik liggandes på golvet. I fallet hade duschväggen lossnat och toalettlocket flugit av. Han krampade, skakade och hade en stirrande blick.

– Det var en väldig chock och allt såg väldigt otäckt ut. Huvudet drogs bakåt och det kom ett väldigt speciellt läte från munnen, ett ljud man aldrig har hört tidigare men som etsat sig fast i minnet, säger Eva Glimsand.

Drabbades av plötsligt hjärtstopp

Henrik hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Det visste inte Eva vid tillfället och trodde att han hade svimmat. Barnen Wilma och Alfred, som var fem respektive två år gamla vid tillfället, vaknade mitt i allt kaos och Eva bad dottern att hämta pappas mobil så hon kunde ringa SOS.

– För mig var det viktigaste att få vägledning i hjärt- och lungräddning. Samtidigt som jag pratar med SOS lägger sig krampen. Det är som att livet bara rinner ur honom. Allt blir tyst, lätet försvinner och kroppen sjunker ihop.

Dålig täckning gjorde att Eva hade svårt att höra vad SOS sa. Hon var övertygad om att Henrik var död. I den mån hon kunde började hon med hjärtmassage.

– Jag minns att Wilma ropade ”vad gör du mamma?” Jag fick mig ur något att jag blåser kärlek i pappa, eller att jag blåser liv i pappa. Mitt i allt detta så reser Henrik sig plötsligt upp. Det är en sån konstig situation. Han fäktar med armarna och har ingen aning om vad som har hänt.

Blev gravid med sitt tredje barn

Henrik låg inlagd på sjukhus i några dagar och en utredning visade att han hade oregelbundna hjärtslag. Han fick hjärtmedicin för sin ojämna hjärtrytm och återgick till jobbet en vecka efter.

– Jag tror vi båda förstod allvaret, men vi pratade aldrig om det. Det var lite sån han var. Vi pratade inte om sånt som var jobbigt. Innerst inne tror jag vi båda bar på en oro, om att det skulle hända igen, säger Eva.

I ett år gick han på kontinuerliga EKG-tester. Läkarna förklarade för Eva att det ”troligtvis inte” skulle inträffa igen. Henrik blev trött av hjärtmedicinen och läkaren sa att han kunde sluta med den.

– Mitt i allt det här blev jag gravid med vårt tredje barn. Det var ett väldigt efterlängtat barn.

Wilma, Eva och Alfred

Eva var höggravid när Henrik drabbades av sitt andra hjärtstopp och dog. Här är hon med barnen Wilma och Alfred.

Privat

Henrik drabbades av hjärtstopp igen

Evas oro fanns kvar. Hon kunde ligga vaken om nätterna och lyssna på Henriks andning.

Bara veckor innan förlossningen drabbades hela familjen, utom Eva, av magsjuka. Henrik låg helt utslagen i en vecka och hade svår huvudvärk. Eva ringde 1177 och fick rådet att ge honom värktablett och vätskeersättning.

Framåt kvällen började Henrik må bättre och Eva kände sig mer avslappnad än på länge. Hon gick och la sig med den trygga känslan att Henrik skulle kunna följa med till bb om barnet skulle vara på väg.

– Några timmar efter vi somnat så vaknar jag av det här jävla ljudet igen. Samma scenario som första gången spelas upp. Det snarkande ljudet, stirrande blicken, skaket i kroppen.

TRAGEDI Mamman fick äntligen sin son – sedan inträffade olyckan

Den här gången är Eva bättre förberedd och påbörjar hjärt- och lungräddning direkt, samtidigt som hon larmar SOS.

– Barnen vaknade. Wilma tog Alfred i handen och de satte sig i vardagsrummet medan jag jobbade med Henrik. Jag fick bra vägledning från SOS hur jag skulle göra.

Henrik dog – begravdes strax innan förlossningen

Ambulanspersonal anlände och gjort allt i sin makt för att rädda livet på Henrik. Hans liv gick tyvärr inte att rädda och Eva fick senare veta på sjukhuset att maken dött 31 år gammal.

Henrik begravdes strax efteråt, samma dag som deras tredje barn var beräknat.

– Det kändes viktigt att få begrava honom innan barnet kom.

– Det var verkligen en blandning av känslor. Den djupaste sorg och hopp. Det var ett liv på väg och det var nog också det som höll mig ovanför vattenytan. Det fanns en del av honom som växte i mig. Får jag bara föda fram det här barnet så blir det en form av förändring, tänkte jag.

Wilma, Alfred, Nils-Henrik

Henrik dog två veckor innan sonen Nils-Henrik föddes.

Privat

Eva blev ensamstående trebarnsmamma

Sonen Nils-Henrik, en namnhyllning till maken Henrik, kom ut frisk och välmående. Efter några dagar på bb väntade helt plötsligt ett nytt liv som ensamstående trebarnsmamma.

– Det var ju väldigt konstigt och en ensamhet, även om jag hade vänner och familj runt omkring som stöttade mig. Jag var också väldigt rädd att vara helt själv om allt ansvar. Händer det nånting nu så finns bara jag.

Eva Glimsand

Ålder: 41 år
Gör: Samtalsterapeut med hsp-inriktning. Driver hspmamma.se och instagramkontot hsp_mamma
Bor: Ljungskile
Familj: Maken Martin Glimsand, Wilma 17, Alfred 13, Nils-Henrik 10, Tuvalie 5.

På dagarna tog vardagen över. Det hektiska livet med tre små barn fick fullt fokus. Barnen lekte ofta och var glada, vilket gjorde Eva glad. Men på kvällarna sörjde hon Henrik och kunde ligga vaken sent.

– Det blev mycket brist på sömn, men för mig blev det ett sätt att ta hand om min sorg. Jag är högkänslig och vi behöver den här djupa bearbetningen. Då måste man dra sig undan för att få vara ifred.

Eva Glimsand med familj

Eva Glimsand med barnen Nils-Henrik, Wilma och Alfred.

Lisa Thanner

Eva träffade kärleken igen i maken Martin

Eva kunde till en början känna skuld när hon kände glädje. Hon var kvar i livet med sina tre barn, medan Henrik aldrig skulle få se dem växa upp. Men med tiden förstod hon att alla känslor måste få ta plats.

– Jag ville vara en glad mamma som kunde ta hand om mina barn. De ska ju inte gå runt med en mamma i en offerkofta, en änka som det är synd om.

Så småningom kände hon sig redo att känna och ge kärlek igen. 2012 träffade hon Martin. De är gifta sedan tre år tillbaka och har dottern Tuvalie, 5, tillsammans.

– Det är en fin man. Det kan jag verkligen känna, att han är framförd på något sätt. Det skulle inte kunna vara någon annan man i hela världen. Han är så fin med barnen och han är också en stor trygghet för dem.

– Det handlar inte om att man glömmer den som gått bort, för den personen finns ju med hela tiden. Henrik är fortfarande närvarande.

Martin och Tuvalie

Eva Glimsand träffade maken Martin 2012 och fick senare dottern Tuvalie, 5, med honom.

Privat

Nu vill Eva hjälpa andra

Eva Glimsand har precis börjat jobba som samtalsterapeut, efter en bakgrund som förskollärare i 20 år. Ambitionen är stötta och vägleda andra människor i liknande situationer.

– Det handlar om att få lov att sörja så som man behöver sörja. Det finns inte något rätt eller fel, att man måste ha sörjt i si och så många år innan man exempelvis får gifta om sig. Det har inte med det att göra, utan det är så individuellt och ingen sorg är den andra lik.

Med sin egen historia, och vetskapen om vikten av att prata med andra om vad man varit med om, börjar nu ett nytt kapitel i hennes liv.

– Nu har jag perspektiv på allt, det har gått över tio år, och nu är jag mogen för att ta emot andra i dem.

Evas råd till andra som förlorat någon i sin närhet

  • Den bottenlösa sorgen är inte för evig

När allt känns svart så stannar tiden på något sätt och det känns som att det alltid kommer att vara ett mörker. Att du aldrig kommer att le igen. Men du kommer att komma ur det, det kommer att bli lättare.

  • Bjud in det du mår bra av

Tillåt dig att göra det du behöver för att må bra, det gör att du kan komma på banan igen.

  • Be om hjälp

Var inte rädd och ta emot hjälp eller be om den. Om du känner att du sitter fast men vill ta dig vidare såta hjälp för att ta dig framåt.

  • Ge dig den tid du behöver. Alla känslor är tillåtna

Det är okej att skrika, gråta och skratta. Du kan glädjas och känna sorg samtidigt. Skuldbelägg inte dig själv om du känner dig glad. Det betyder inte att du inte saknar eller sörjer, det handlar snarare att du tillåter dig själv att leva.

  • Jämför inte din sorg med andras

Sorg är individuellt, vi reagerar olika. Det finns inga rätt eller fel.

LÄS OCKSÅ: ”Rekordmamman” påstods ha fött 10 barn – nu avslöjar maken sanningen

LÄS OCKSÅ: Mamman fick äntligen sin son via IVF – då fick skåpbilen sladd

Foto: Privat, Lisa Thanner

Senaste nytt