politik

Erdogans svar efter koranbränningen – kan stoppa Sverige från Nato

Turkiets president Erdogan

ADEM ALTAN
Turkiet säger nej till att Sverige ska gå med i Nato efter protesterna utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen, meddelar president Erdogan.
Alla nuvarande Nato-länder måste säga ja för att Sverige ska kunna gå med i Nato.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson om ”Turkiets oro för terroristorganisationer”
0:43

Efter reklamen: Ulf Kristersson om ”Turkiets oro för terroristorganisationer”

(0:43)

Slå på ljud

Turkiets president Erdogan säger att Sverige inte kan räkna med något stöd från Turkiet i sin Nato-ansökan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anledningen är protesterna utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen där högerextreme opinionsbildaren Rasmus Paludan brände en koran, något som väckte starka reaktioner i Turkiet och flera andra länder, som Hänt Nyheter har skrivit om.

Erdogan kallar koranbränningen en förolämpning mot alla, inte minst muslimer. Han kritiserar även Sverige både för koranbränningen och för att tillåta kurdiska grupper att demonstrera med PKK-flaggor, rapporterar TV4.

– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, säger Erdogan på måndagen, enligt AP.

Rasmus Paludan bränner koranen i Stockholm i helgen.

Rasmus Paludan bränner koranen i Stockholm i helgen.

Henrik Isaksson/TT

Rasmus Paludan som är partiordförande för det högerextrema partiet Stram Kurs i Danmark har bränt koranen i Sverige flera gånger. Bland annat under påsken 2021 när de våldsamma så kallade Påskupploppen bröt ut i flera svenska städer.

– Det är givetvis ett dåligt besked för den svenska regeringen, säger Turkietkännaren Paul Levin till Aftonbladet.

– Just nu är det en djup kris för den svenska Natoansökan. Om det fanns några möjligheter att Turkiet skulle godkänna ansökan innan valet så tror jag att de är helt grusade nu, säger han vidare och syftar på det kommande presidentvalet i Turkiet den 14 maj.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN