extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra
TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Vilka gick till final i Melodifestivalen?Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill se

Erdogans svar efter koranbränningen – kan stoppa Sverige från Nato

23 jan, 2023 
https://image.hant.se/image-8821053?imageId=8821053&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Sarah Rätzer
Turkiets president Erdogan
Turkiet säger nej till att Sverige ska gå med i Nato efter protesterna utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen, meddelar president Erdogan.
Alla nuvarande Nato-länder måste säga ja för att Sverige ska kunna gå med i Nato.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson om ”Turkiets oro för terroristorganisationer”Brand logo
Ulf Kristersson om ”Turkiets oro för terroristorganisationer”

Turkiets president Erdogan säger att Sverige inte kan räkna med något stöd från Turkiet i sin Nato-ansökan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anledningen är protesterna utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen där högerextreme opinionsbildaren Rasmus Paludan brände en koran, något som väckte starka reaktioner i Turkiet och flera andra länder, som Hänt Nyheter har skrivit om.

Erdogan kallar koranbränningen en förolämpning mot alla, inte minst muslimer. Han kritiserar även Sverige både för koranbränningen och för att tillåta kurdiska grupper att demonstrera med PKK-flaggor, rapporterar TV4.

– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, säger Erdogan på måndagen, enligt AP.

Rasmus Paludan bränner koranen i Stockholm i helgen.
Rasmus Paludan bränner koranen i Stockholm i helgen.

Rasmus Paludan som är partiordförande för det högerextrema partiet Stram Kurs i Danmark har bränt koranen i Sverige flera gånger. Bland annat under påsken 2021 när de våldsamma så kallade Påskupploppen bröt ut i flera svenska städer.

– Det är givetvis ett dåligt besked för den svenska regeringen, säger Turkietkännaren Paul Levin till Aftonbladet.

– Just nu är det en djup kris för den svenska Natoansökan. Om det fanns några möjligheter att Turkiet skulle godkänna ansökan innan valet så tror jag att de är helt grusade nu, säger han vidare och syftar på det kommande presidentvalet i Turkiet den 14 maj.

FOTO: TT

Annons