Emma trodde att maken Simon var otrogen – var i stället tidig demens

07 jul, 2023 
https://image.hant.se/daniel-byline-2.jpg.jpg?imageId=8773938&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Daniel Sörensen
Emma trodde att maken Simon var otrogen – var i stället tidig demens.
Emma trodde att maken Simon var otrogen mot henne.
Han blev plötsligt aggressiv och började isolera sig från sina vänner och från frun.
Men det fanns en logisk förklaring på Simons beteende.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gästerna sätter mannens huvud i brand – under födelsedagsfirandet
Gästerna sätter mannens huvud i brand – under födelsedagsfirandet

Emma Ruscoe, 55, upptäckte att någonting var fel med maken Simon, 58. Från ingenstans ville han inte längre umgås med sina vänner, inte heller hade han någonsin lust att vara med sin fru.

Emma säger till Daily Mail att hon helt klart trodde att det berodde på att maken hade en affär vid sidan av.

När Emma, Simon och deras två söner var på semester på den grekiska ön Kefalonia i augusti 2016 började Simon att bli konfrontativ och glömde plötsligt vad de hade sagt tidigare i sina konversationer.

Simon och Emma har varit ett par i över 30 år.
Simon och Emma har varit ett par i över 30 år.

”Fick en känsla av lugn inombords”

Hon tog honom till en allmänläkare som hänvisade till en minnesklinik, men det var svårt att få någon tid där. I mars 2018 var Emma tillbaka hos läkarna. Situationen med maken var värre. Men än en gång fick hon rådet att söka en specialist.

Annons

I juni 2018 fick Simon ett provresultat där det stod att han inte led av demens. Men tre och ett halvt år efter de första tecknen fick han till slut diagnosen demens i januari 2020.

– När han fick sin diagnos fick jag en känsla av lugn inombords. Jag visste hela tiden att någonting var fel och vi fick kämpa så länge – ingen trodde att det var fel på honom, säger hon enligt Daily Mail.

Kort efter att Simon fick sin diagnos tvingades han och familjen att isolera sig under coronapandemin. Det var tufft, men de anpassade sig.

Simon, Emma och deras två söner.
Simon, Emma och deras två söner.

– Utifrån mitt perspektiv var det tungt. Han led av sjukdomen, men det var fortfarande hanterbart. Under pandemin kunde jag arbeta hemifrån och se till att han skötte sin personliga hygien och tog hand om sig, säger hon och fortsätter:

Annons

– Det har gått från att ha bett honom om att klippa gräsmattan för ett år sedan till att inte kunna räkna med att han kan göra någonting själv längre. Det som hjälper är att Simon är en fantastisk person, demensen har inte ändrat på det.

Letar efter en personlig assistent

Parets två söner bor fortfarande hemma. Och Emmas mamma bor längre ner på samma gata. Så hon får mycket hjälp av andra. Men nu letar de ändå efter en personlig assistent till maken Simon.

– Jag lever i sorg. Att se en människa förtvina. Vi har varit ihop i 31 år. Att se en person som man växt upp med försvinna är hjärtskärande. När jag har en dålig dag känns det som att någon rycker ut mitt hjärta, men på en bra dag känner jag mig lyckosam som får vara med honom. Han är min själsfrände, mitt livs kärlek och det kommer han alltid att vara, säger hon.

FOTO: SWNS

Annons