Emma, 6, har extremt ovanliga sjukdomen – livsavgörande förändringen

Dottern Emma Timofte med sin mamma.

FOTO: SWNS
Sexåriga Emma skulle aldrig kunna gå.
I Grekland fanns den livsavgörande vården som skulle kunna förändra hennes liv.
– Det skulle kräva mycket jobb för att hon skulle få tillbaka styrkan, berättar mamma Stefania.
Kungskobran Sir Väs är på rymmen från Skansen
0:42

Efter reklamen: Kungskobran Sir Väs är på rymmen från Skansen

(0:42)

Slå på ljud

Emma Timofte, 6, har genomgått en livsavgörande operation efter att ha levt med sjukdomen incontinentia pigmenti sedan bara några veckors ålder. Läkarnas dom var att flickan aldrig skulle kunna gå, men efter att familjen startat en insamling för att genomföra operationen i Grekland förändrades förutsättningarna helt och hållet, skriver Mirror.

Operationen kostade 254 000 kronor

Föräldrarna Stefania, 35, och Narcis, 32, trodde att hoppet var ute när de plötsligt fick höra om den operation som skulle kunna förändra dotterns liv. Men vården fanns bara att tillgå i Grekland, vilket skulle kräva minst 254 000 kronor.

Familjen startade då en insamling för lilla Emma och inte långt efter hade de redan sparat ihop till målet. Hela 64 000 kronor skänktes från människor de inte kände, resten från familj och vänner.

Under sju dagar i somras vårdades Emma på sjukhuset i Aten. Den 9 juni la hon sig på operationsbordet för en chans på ett normalt liv.

– Efter operationen sa läkarna att det skulle kräva mycket jobb för att hon skulle få tillbaka styrkan, berättar mamma Stefania för Mirror.

Emma tränar på att gå.

Föräldrarna trodde aldrig att Emma skulle kunna gå. Idag kan hon både gå och stå på egen hand.

FOTO: Stefania Timofte/SWNS

Emmas första steg mot alla odds

Operationen gick som planerat. Sexåriga Emma är på bättringsvägen och har till och med tagit sina första steg – något föräldrarna aldrig trodde skulle ske.

– Återhämtningen var inte allt för svår. Den första veckan var lite jobbig eftersom hon behövde ha på sig en ”knästabiliserare” för att hålla hennes ben rakt. Och hon kunde inte gå till skolan under den första veckan, säger Stefania.

Men efter den första veckan började flickan må bättre. Och hennes föräldrar var överlyckliga och oändligt tacksamma.

– Vi är så tacksamma för alla som har bidragit, tack så jättemycket, säger familjen.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN