sjukdomar

Emma, 37, hade köttätande bakterie – fick 1 procent chans att leva

Emma, 37, hade köttätande bakterie – fick 1 procent chans att leva.

FOTO: SWNS
VARNING FÖR STARKA BILDER.
Hela Emmas liv vändes upp och ned då hon vårdades på sjukhuset.
Plötsligt hade hon drabbats av en köttätande bakterie som snabbt kom att äta upp henne inifrån.
Läkarna sa att hon bara hade 1 procent chans att överleva.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

ALS-sjuka Victoria: ”Varför jag?”
0:41

Efter reklamen: ALS-sjuka Victoria: ”Varför jag?”

(0:41)

Slå på ljud

I februari 2021 låg Emma Doherty, 37, på sjukhuset och behandlades för sepsis. Det var då hon råkade ut för den livshotande infektionen Nekrotiserande fasciit – i folkmun en ”mördarbakterie”.

Den köttätande bakterien är ovanlig, men kan uppstå ur ett infekterat sår. De är vanligast i benen, men kan drabba vilken kroppsdel som helst.

Emma, som tidigare tävlat i långdistanslöpning på elitnivå, misstänker att hon fick bakterien när hon låg på sjukhuset och hennes immunsystem var försvagat då hon redan drabbats av sepsis, tidigare kallat blodförgiftning.

En ung och frisk Emma Doherty.

En ung och frisk Emma Doherty, innan bakterien tagit över hennes kropp.

FOTO: SWNS

– Det drabbade 85 procent av min kropp. Infektionen färdades så snabbt i min kropp att det enda sättet som kunde rädda mig var att skära bort ”köttet” som påverkats, säger hon till Daily Mail.

När Emma blev sjuk blev det snabbt värre.

När Emma blev sjuk blev det snabbt väldigt mycket värre.

FOTO: SWNS

Amputerade ena benet

Emma tvingades ta bort senorna i hennes vänstra handled och fick allvarliga nervskador i hela den armen. Eftersom hon behövde göra flera stora hudtransplantationer hade hon till slut bara ett två millimeter tunt hudlager på magen. Hennes ena ben amputerades bort.

Det var så illa ett tag att läkarna bara gav henne 1 procent chans att överleva – de sa till hennes mamma Marie Keane att överväga att låta stänga av maskinerna som höll Emma vid liv.

Emma med sin mamma Marie Keane.

Emma med sin mamma Marie Keane.

FOTO: SWNS

– Jag fick se bilder på hennes tarmar och organ. På den tredje dagen var det som en grön plastfilm på bilderna och jag frågade vad det var. Då svarade de att det var infektionen som kom fram och om den slog till mot hennes vitala organ fanns det inget att göra, berättar mamman.

Emmas ben, plågade av ”mördarbakterien”.

Emmas ben, plågade av ”mördarbakterien”.

FOTO: SWNS

– De satte så mycket press på mig att gå med på att stänga av de livsuppehållande maskinerna, men någonting inuti mig sa att hon (Emma) fortfarande var där och att jag aldrig skulle släppa henne, fortsätter Marie.

Flyttade in på ålderdomshem

Men Emma överlevde, mot alla odds. Hon flyttade från sydöstra London till Blackpool uppe på engelska västkusten för att få en nystart. Hon hade lovats en plats på ett rehabhem där hon skulle få hjälp att lära sig att göra de mest basala sakerna igen: att kunna gå, gå på toaletten och att äta själv.

Emmas ena arm, där mycket hud och kött har fått tas bort.

Emmas ena arm, där mycket hud och kött har fått tas bort.

FOTO: SWNS
Den ökända bakterien drabbar oftast benen. Det är där den gör störst skada.

Den ökända bakterien drabbar oftast benen. Det är där den gör störst skada.

FOTO: SWNS

Detta skedde mitt under Coronapandemin, så hon fick inte den hjälp hon behövde av den lokala vården. I stället placerade den engelska Socialstyrelsen henne på ett ålderdomshem där hon regelbundet såg hur patienter som dött av Covid rullades ut. Det var inte bra för henne.

Nu bor hon i stället med sin mamma på Swans Rest Holiday Lodges and Cottages i Poulton-le-fylde, där de hyr ett boende.

– Det känns inte som att det hänt så mycket på ett och ett halvt år. Alla säger alltid att jag är ett väldigt komplext fall, säger Emma.

I dag sitter Emma ständigt i en rullstol som hon själv knappt kan styra, och som mamman heller inte orkar lyfta.

I dag sitter Emma ständigt i en rullstol som hon själv knappt kan styra, och som mamman heller inte orkar lyfta.

FOTO: SWNS

”Vill inte behöva sitta i en rullstol i resten av livet”

Hon försöker få ihop pengar för att köpa en lättare rullstol, en liten hiss och en ramp för bilen. Dessutom vill hon ha en elektronisk benprotes, ha tillgång till vattenterapi och en egen sjukgymnast.

– Jag känner mig väldigt sviken. Jag kan knappt dra mig fram själv i rullstolen på grund av mina skador och det är så tungt för min mamma, som nyligen har fått ett nytt knä. Hon kan inte lyfta in den i bilen, säger Emma och fortsätter:

– Jag vill inte behöva sitta i en rullstol i resten av livet. Jag brukade springa runt i skogen, jag älskar att dansa och jag hade ett riktigt gott socialt liv.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN