sjukdomar

Emma, 22, kan inte äta utan att kräkas: ”Hon vill bara vara normal”

Emma kan inte äta utan att kräkas efteråt.

FOTO: SWNS
Hennes njurar fungerar inte som de ska och hon kräks så fort hon äter mat.
Nu kan familjen tvingas sälja huset för att Emma, 22, ska kunna få den behandling hon behöver.
– Det är tufft. Hon vill bara vara normal, säger mamman Helen.
Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben
0:32

Efter reklamen: Tog bort tungan efter cancern – gjorde en ny av sitt ben

(0:32)

Slå på ljud

Emma, 22, lever stora delar av sitt liv på sjukhuset i Leeds. På grund av sitt sjukdomstillstånd kan hon inte leva ett normalt +20-liv som sina vänner, med fest, resor och inga förpliktelser.

För tre år sedan drabbades hon av njursten i bägge njurarna – någonting som ledde till en njurinfektion. Hon tvingades operera och fick antibiotika, men det visade sig att det i själva verket motarbetade hennes naturliga bakterier i mag- och tarmsystemet.

Hon kunde plötsligt inte smälta maten hon stoppade i sig. Hon kräktes så fort hon hade ätit och gick hastigt ned i vikt från 50 till 35 kg.

Emma på sjukhuset i Leeds.

Emma kan inte leva ett så socialt liv eftersom risken att få en infektion är för stor. Hon har i dag kommit tillbaka till sin vanliga vikt på 50 kg, men blir hon sjuk går hon snabbt ned 5 kg.

FOTO: SWNS

– Det förstör mig totalt att se henne så här. Hon är ung och det bästa barnet man kan tänka sig, säger mamman Helen Tuck, 63, till Yorkshire Live.

Behöver spara ihop en halv miljon

– Om jag inte känner mig bra så försöker hon alltid hjälpa mig, fast jag säger att hon inte behöver. Vi är ganska nära varandra, hon är 22 år och har inte riktigt lämnat boet än och behöver mitt stöd, fortsätter hon.

Familjen sparar nu ihop 500 000 kronor för att ha råd med en magsäcksstimulerande pacemaker till Emma. Med en sådan inopererad skulle hennes liv vara mycket enklare och hon skulle kunna äta utan att direkt kräkas upp maten.

”Har inte gjort någonting fel”

– När hon fick reda på priset började hon gråta. Jag sa att vi skulle göra vad som krävs, även sälja huset eller gå in med våra pensionspengar. Hon ville inte det. Hon tycker inte att det känns rätt, för de pengarna har vi tjänat ihop under livet, säger Helen och fortsätter:

– Sen frågade hon hur en alkoholist kan få en levertransplantation och hur en rökare kan få ett nytt hjärta. Hon har inte gjort någonting fel i sitt liv, men kan inte få den behandling hon behöver.

FOTO: SWNS

FRÅN FÖRSTASIDAN