Svenske Elias Nilsson, 26, äter till 90 procent rått kött

Elias Nilsson gick från att vara vegan till att äta 90 procent rått kött.

Foto: PRIVAT
Gillar du kött? Intresserad av dieter?
Troligtvis inte lika mycket som Elias Nilsson, 26.
Han har i över två år ätit så kallad rå paleokost.
Inget han äter är processerat, eller tillagat traditionellt. Inte ens köttet.
– Jag gick från att vara vegan, till att äta 90 procent rått kött, säger han.

Trött på samma gamla vanliga husmanskost? Här kommer en annorlunda diet som säkerligen kan krydda till vardagen.

Även om själva rätterna inte alltid är speciellt kryddade. Dieten kallas ”rå paleokost” och handlar om att utesluta moderna tillagningsmetoder. Den kallas även för ”Stenålderskost” , eftersom de som följer dieten äter sin mat likt människor gjorde förr. Till och med köttet, som ofta äts rått.

Elias Nilsson, 26, är från västkusten i Sverige. I snart två års tid har han följt kosthållningen ”rå paleokost”. I dag bor han i ett kollektiv i Danmark på en gård.

När Hänt når Elias Nilsson hörs kluck från hönsgården i bakgrunden av intervjun.

– Jag har varit inne i den här ”paleokostvärlden” i snart två år. Innan dess har jag varit vegetarian och vegan. Så jag har varit intresserad av dieter i snart fyra år, ungefär, berättar Elias Nilsson.

Elias Nilsson började experimentera med sin kosthållning

Eftersom Elias Nilsson var såpass intresserad av kosthållning började han experimentera. Han ville uppnå optimal hälsa.

Han ställde sig frågan: ”Vad är det vi ska äta egentligen?”.

Elias Nilsson är 26 år gammal. Han är äter till 90 procent rått kött, enligt dieten rå paelokost. Han bor i ett kolletkiv i Danmark som driver en gård.

Foto: PRIVAT

Jag hade en rätt tidig uppfattning redan för fyra år sedan, när jag började vara vegetarian och vegan, att det finns en diet som är optimal för oss människor. Kosten kan vara lite modifierad beroende på person, hälsa, sjukdomar och var någonstans i världen man bor.

På frågan om inte hoppet mellan kosthållningarna veganism – och palekost var långt, ger Elias Nilsson svaret att det handlade om att uppnå optimal kosthållning för sin kropp.

Att han helt enkelt ska må så bra som möjligt.

503 Service Unavailable

Men det betyder inte att djurrättsperspektivet är bortglömt. Allt kött som han i dag sätter tänderna i bör vara så ekologiskt, lokalt och naturligt producerat som möjligt. Något andra förespråkare av ”Stenåldersdieten” också menar är viktigt.

Hur äter Elias Nilsson till vardags? Så här ser hans matschema ut.

Rå paleokost är en ovanlig diet. Hur löser då Elias Nilsson sin mat under en vanlig dag. För Hänt berättar Elias Nillson hur han äter en vanlig dag, när han höll dieten som striktast.

Frukost:

  • Ett glas sellerijuice. Alltid gjord på ekologisk selleri.

Första mellanmålet. En timme efter frukost:

  • Milkshake. Gjord på mjölk, ägg och honung. Allting från gården och mjölken direkt från kossan.

Middagen:

  • 250 till 500 gram nötkött, eller nötfärs. Äts rå, tillsammans med en rejäl klick opastöriserat smör. Ibland lite honung och ett rått ägg på sidan.

Eftermiddagsfika:

  • Några ägg och ett glas mjölk. En milkshake går också ner, med honung i.

Kvällsmat:

  • 250 - 500 gram nötkött. Även lever går bra. Men måste vara ekologisk.

    – Man behöver en bra ”farmer” jämte sig, så man har en bra supply, säger Elias Nilsson med ett skratt.

Till middag äter Elias Nilsson, 26 mellan 250 till 500 gram rått kött. På sidan har han gärna en stor klick opastöriserad smör.

Familjens reaktion

Enligt dieten är den ultraprocessade maten vi i dag äter inte anpassad för oss. Alla slags tillsatser, sötningsmedel, socker och ”inflammationsskapande fetter” en bov som stör kroppens signalverk, skriver livsstilshemsidan Paleoteket.

Familj och vänner har tagit hans diet med ro. Elias Nilsson menar att familjen redan innan visste att han åt veganskt – och att hoppet till rå paleodiet inte var så jobbigt för familjen som många skulle kunna tro. De har följt hela Elias Nilssons utveckling till att äta omkring 90 procent rått kött.

– Familjen käkar vanlig svensk husmanskost. De har reagerat, men varit väldigt accepterande. Jag får göra som jag vill. Jag är en vuxen människa, berättar Elias.

Dricker mjölk direkt från kon

Till det råa köttet dricker Elias Nilsson ofta mjölk. Direkt från kossan, utan att den har pastöriserade. På Instagram visar Elias Nilsson upp en bild där han har fermenterat mjölken med sitt eget saliv.

503 Service Unavailable– Jag dricker mjölk direkt från kossan. Helt opastöriserad. Jag köper ingen ost, eller mjölk från butiken. Det handlar om att man ska få i sig den råa mjölken tillsammans med bakterierna som finns inuti. Mjölken blir mer lättsmält och stärkande för kroppen. Som en naturlig probiotika helt enkelt, säger 26-åriga Elias.

Klassisk midsommarbuffé för Elias – bryter inte mot dieten

På midsommarbuffén blir det mer klassikt. För mycket av som redan finns på bordet går att äta enligt dieten.

– Det blir kall potatissallad, med inlagd sill garanterat. Vi håller på att experimentera med lite inläggningar. Bland annat med citronjuice, olivolja, honung och lite dill till, säger Elias Nilsson.

Elias Nilsson vill uppmana fler att följa dieten. I Norden finns det omkring 4 000 - 5 000 människor som på något vis följer dieten, eller är medlem i Facebook-grupper där tips och råd diskuteras.

– Det vore väldigt kul - och bra - om fler människor får upp ögonen för allt som finns därute. Det gäller att folk inte fastnar för något som inte bra för en. Utan att folk måste våga testa. Även mer bisarra saker som att äta mycket fett – och mycket protein, säger 26-åringen. Och fortsätter.

– De allra flesta jag har träffat som har testat det här får en glänsande hy, en stark mage och hälsan frodas redan efter några veckor. Något som är helt otroligt, avslutar Elias Nilsson.

LÄS OCKSÅ: Personalen avslöjar: Här är hotellens smutsiga hemligheter

LÄS OCKSÅ: Här är kocken som gör sushi på insekter

Foto: PRIVAT