Elins pappas aska rann ut och samlades upp i soppåse: ”Helt sjukt”

Elin Rydén
Exklusivt

Elins pappas aska spilldes ut när hennes bror och brorsdotter skulle hämta urnan från krematoriet.
Då fick brorsdottern en avfallspåse att samla upp stoftet i.
– Det var ju helt sjukt alltihop, säger Elin.
Slå på ljud

Elin Rydén, 47, och hennes familj hade sett fram emot en fin ceremoni på S:t Sigfrids griftegård i Borås. Hennes pappa hade dött i juli tidigare i år och förra veckan skulle de ha urnsättning för att ta ett sista farväl.

Elins bror och hans dotter åkte iväg till krematoriet för att hämta urnan, medan Elin, släkt och vänner väntade vid pappans grav.

Där gick det snett; först fick brodern fel urna, med en helt annan människas aska, och när han påpekade detta hittade krematoriet först inte deras.

Pappans aska rann ut på skrivbordet

När personalen till slut hittade rätt urna kom den i en pappkartong. Brodern packade upp den och såg att urnlocket satt fast med självhäftande tejp, istället för med lim, och de fick vira runt en massa trådar för att få fast locket.

När de skulle gå ropade personalen att de skulle få med sig mer och lämnade över ett paket med något slags papper runt. Pappans namn stod slarvigt skrivet med tusch.

– När brorsan tog paketet frågade han ”va, fick inte det här plats?” och de svarade ”nej, det gjorde ju inte det”. Det var hål i paketet och rann ut aska på skrivbordet, säger Elin Rydén.

Elin Rydén

Elin Rydén fick sin pappa i tre olika delar när de skulle ha urnsättning. ”Det händer ju inte liksom, är det här på riktigt?”

Privat

”Vi hade pappa i tre olika delar”

Broderns dotter tittade förskräckt på stoftet och sa "farfar är här på bordet". Hon fick en avfallspåse av personalen och började sopa upp resterna av sin farfar.

– Sen la hon i askan i soppåsen, det trasiga paketet och urnan. Så vi hade pappa i tre olika delar, kan man säga. Det var ju helt sjukt alltihop.

När Elins bror och brorsdotter återvände till ceremonin med pappan i tre olika delar trodde hon inte sina ögon.

– Min syster bröt ihop, började gråta och alla tyckte det var förskräckligt. Det händer ju inte liksom, är det här på riktigt? Jag fattar inte hur man kan göra så, säger Elin och fortsätter:

– Först fick vi fira ned urnan, sen fick vi slänga ned paketet och sen vända ut och in på den här jävla soppåsen, rent ut sagt. Det rykte ganska mycket och det var inte min tanke att jag skulle få se min pappas stoft. Nu blev det så.

FÖR EVIGT Förlorade sonen Ben – gjorde tatuering av askan

”Tänk om inte mamma fick plats heller”

Elin Rydén vill inte ens tänka på vad som kunde hänt om de hade gått iväg med den första urnan och firat ned någon annan människa.

Hon vill berätta om händelsen så att ingen råkar ut föra samma sak. Hon har också börjat undra om hennes bortgångna mamma, som hade en liknande urna, fick med sig all sin aska.

– Nu tänker jag ”tänk om inte mamma fick plats heller?” och att de bara kastat askan någon annanstans. Jag förutsätter att jag får tillbaka hela människan, men det kanske man inte får.

Annons: Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

Pappans aska i soppåse

Krematoriet gav Elins brorsdotter en soppåse att samla upp all utspilld aska i. Nu riktar familjen hård kritik mot krematoriet: ”Fattar inte hur man kan göra så”.

Privat

Krematoriets svar: ”Sådant som kan hända”

Borås tidning, som tidigare skrivit om händelsen, har varit i kontakt med föreståndaren på krematoriet. Föreståndaren beklagar det inträffade och hävdar att ”olyckliga omständigheter” kombinerat med en ”stressad situation” gjort att det blivit ett misstag.

– Det här är ytterst beklagligt. Samtidigt har man gjort vad man kunnat under omständigheterna. Det är tyvärr sådant som kan hända, säger föreståndaren till tidningen.

Elin Rydén tycker det är konstigt att ingen kontaktade familjen och meddelade att pappans urna var för liten, något som föreståndaren beklagar.

– Det borde vi så klart ha gjort. Vi har inte varit med om den här situationen tidigare och lär oss nu av den.

LÄS OCKSÅ: Kev förlorade 6-årige sonen Ben i cancer – gjorde tatuering av askan

LÄS OCKSÅ: Mamman kämpade i flera år för att bli gravid – lilla sonen Louis dog

Foto: Privat

SENASTE NYTT!