Wall Streets värsta vinstsvacka på sju år

Wall Streets värsta vinstsvacka på sju år

Dystra vinstutsikter för börsbolagen i inflations- och räntechocken. Arkivbild

Kathy Willens AP/TT
De amerikanska börsbolagen i S&P 500-index befinner sig i vad som ser ut att bli den längsta perioden av fallande vinster på sju år.
Högre räntor och minskad efterfrågan slår även mot utrymmet för utdelningar i form av återköp av aktier.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De allra flesta börsbjässarna på Wall Street har slagit förväntningarna under rapportsäsongen, enligt nyhetsbyrån Bloombergs analysenhet Bloomberg Intelligence. Deras genomgång av rapporterna visar att 78 procent av S&P500-bolagen redovisat resultat som hamnat över snittprognosen på marknaden.

Slår mot vinstmarginalerna

Men rapportlyftet för aktierna har uteblivit. Tvärtom så har S&P500-index backat sedan mitten av april, när rapporterna började komma på bred front.

En förklaring är oro för finansiella problem i banksektorn. En annan är att inflations- och räntechocken slår tydligt mot vinstmarginalerna.

Vinsterna från första kvartalet sjönk i genomsnitt med 3,7 procent jämfört med första kvartalet ett år tidigare. Det innebär andra kvartalet i rad med minskade vinster.

Enligt en rapport från analysföretaget Refinitiv var det IT-bjässarna Micron Technology och Intel som drog mest nedåt när det gäller resultatförsämringarna. Bland sänkena fanns även en rad läkemedelsbolag, som Pfizer och Moderna.

Det finns förstås undantag som bekräftar trenden. Näthandelsjätten Amazon, storbanken JP Morgan Chase & Co och oljejätten Exxon Mobil är de tre som drar mest uppåt på börsbolagens totala vinst i kvartalet.

Värre innan det vänder

Att så stor andel av bolagen gör bättre resultat än väntat trots att vinsterna sjunker hänger samman med den våg av sänkta prognoser som kommit från analytiker inför rapportsäsongen.

Det ser ut att bli än värre innan det vänder. Tittar man på analytikernas prognoser för andra kvartalet 2023 pekar det mot fortsatt press på marginalerna. I genomsnitt beräknas vinsterna gå ned med 7,3 procent i årstakt, enligt Bloomberg Intelligence.

Det pekar därefter fortsatt nedåt i prognoserna för årets tredje kvartal – vilket om analytikerna har rätt skulle innebära fyra kvartal i rad med minskade vinster.

För att hitta en period där vinsterna fallit mer än tre kvartal i rad får man gå tillbaka till räntefrossan 2015–2016.

FRÅN FÖRSTASIDAN