Vinstlyft för Academedia

Vinstlyft för Academedia

Utbildningskoncernens vinst och omsättning stiger, visar delårsrapport. Arkivbild

Jessica Gow/TT
Utbildningskoncernen Academedia går oväntat starkt, trots inflationen. Draghjälp kommer bland annat från uppjusteringen av skolpengen med 5 procent.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Academedia redovisar en vinst före skatt 217 miljoner kronor för det tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår, avslutat i mars. Det kan jämföras med vinsten på 200 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Rörelseresultatet lyfte med 15 procent till 361 miljoner kronor, vilket var mer än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 298 miljoner kronor på den vinstraden, enligt Bloomberg.

Nettoomsättningen steg med 10 procent till 4,2 miljarder kronor, upp från 3,8 miljarder ett år tidigare.

Antalet barn och elever i för-, grund- och gymnasieskolor som Academedia driver ökade med 6,4 procent till 99 076 under kvartalet.

"Verksamhetsårets tredje kvartal är det första kvartalet som i sin helhet har påverkats av de nya ekonomiska förutsättningarna med kraftigt ökad inflation. Tack vare Academedias goda förberedelser och satsningar på kvalitet och attraktivitet visar verksamheten fortsatt stabil utveckling både avseende tillväxt och ekonomi", skriver vd Marcus Strömberg i en kommentar.

FRÅN FÖRSTASIDAN