Varning för svängig börssommar

24 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Det finns en hel del spännande rapporter och beslut som kan påverka din ekonomi att hålla koll på i sommar. ArkivbildLeif R Jansson/ TT
Finansmarknaden tar inte semester. Tvärtom finns det en hel del att hålla koll på från hängmattan som kan påverka din ekonomi.
– Det kan bli en ganska svängig sommar, säger en erfaren kalenderbitare till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sälj till sillen och köp till kräftorna. Eller tvärtom. Eller varför inte – sitt still i båten? Det finns som vanligt många stalltips till den semestersugne om hur börssommaren ska hanteras.

Hur marknaden går kan avgöras på slagfältet i Ukraina. Vad som händer med den ovanligt höga inflationen är en annan tungt vägande faktor. Dessutom väntar den årliga floden av kvartalsrapporter från börsbolagen i mitten av juli och en rad spännande centralbanksbesked.

Hektisk kalender

Kort sagt, det kan bli ganska hektisk kalender att hålla koll på om man vill vara säker på att inte missa något avgörande.

Kurslyftet på börsen på omkring 6 procent sedan årsskiftet ger lite fallhöjd. Och många dramer pågår för fullt: hushållens och fastighetssektorns inflations- och räntefrossa, SAS jakt på nytt kapital och byggbolagens tvärnit – för att nämna några.

När handelsvolymerna faller i semestertider kan det dessutom svänga till rejält – både uppåt och nedåt – när det gäller aktier och bostadspriser.

Annons

En av de mest erfarna prognosmakarna i den svenska bankvärlden, SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist, pekar ut Ukrainakriget och hur det går med den ukrainska motoffensiven som något som kan få avgörande betydelse för finanssommaren.

– Det påverkar matpriser, allmän oro och börser. Ukrainakriget är tyvärr något man måste följa, säger han.

"Superheta" siffror

Men ska du hamna helt rätt när det gäller börs, räntor och konjunktur är det kanske i första hand alla inflationsrapporter man ska ha koll på. Det gäller både de svenska och de stora utländska, enligt Bergqvist:

– Alla inflationssiffror kommer att vara superheta den här sommaren. Det är den absolut viktigaste ekonomiska statistiken att följa just nu.

Fast de stora delårsrapporterna i juli är också viktiga. Där kan det komma besked om hur konjunkturen ser ut och nya signaler om hur företagen gör med prissättningen när kostnader för transporter, energi och insatsvaror äntligen börjar vika ned sig.

Annons

Sommaren inleds med en låg nivå för börsens så kallade skräckindex: CBOE Vix-index. Det kretsar just nu kring de lägsta noteringarna på över tre år, vilket borde lugna investerare som är oroligt sinnade.

Men det finns varningsflaggor också. CBOE Skew-index, som mäter hur investerare säkrar sig mot kraftiga börsfall, har studsat upp kraftigt den senaste tiden och är nu på de högsta nivåerna sedan september 2021.

– Frågan är hur mycket energi som finns kvar på börsen, när vi går på semester och det försvinner likviditet från marknaden, säger Bergqvist.

– Det kommer förmodligen att bli en ganska svängig sommar, med tanke på hur världen ser ut säkerhetspolitiskt, ekonomiskt och finansiellt. Och när likviditeten går ner i marknaden kan även mindre händelser få större genomslag, tillägger han.

Kronan i botten

Kronan är ett särskilt kapitel efter raden av historiska bottenrekord mot euron på senare tid. Den svaga valutan kan äta upp en hel del semesterkassa för utlandsresenären. Det gör även importerade varor dyrare, vilket äter upp ännu mer köpkraft än vad vi redan förlorat i inflations- och räntechocken.

Annons

– Lite mer signaler om fler räntehöjningar från Riksbanken skulle kunna få kronan att stärkas. Men jag har svårt att se det. Andra centralbanker har också skruvat både på vad räntetoppen blir och när det kan komma sänkningar, säger Bergqvist.

Annons