TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Utsikterna ser ljusare ut för tyskt näringsliv

22 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Tysk inflation steg till 8,7 procent i januari, enligt en andra beräkning av landets statistikbyrå. Arkivbild
Framtidsutsikterna i det tyska näringslivet ljusnar, enligt ett index från forskningsinstitutet Ifo.
Detta förstärker bilden av att Europas största ekonomi klarar inflationschocken och energikrisen bättre än befarat.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ifos index över förväntningarna lyfte till 88,5 i februari, upp från 86,4 i januari. Det var ett större lyft än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till 88,3.

"Den tyska ekonomin arbetar sig steg för steg genom en period av svaghet", skriver Ifo-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

Men ett delindex med fokus på det tyska näringslivets syn på nuläget sjönk till 93,9 mot 94,1 i januari. Där hade analytiker räknat med en ökning till 95,0.

Ifos mätningar bygger på enkäter med tusentals tyska företagsrepresentanter.

Ifos oväntat starka index över framtidstron i det tyska näringslivet kommer dagen efter det att det tyska institutet Zews index visat på ett bättre stämningsläge bland tyska investerare i februari – med draghjälp från förväntningar om lönsamhetsförbättringar inom energi- och exportorienterade delar av den tyska ekonomin.

Tillverkningsindustrin har dock fortsatt motvind och den tyska centralbanken Bundebank sade tidigare i veckan att man räknar med en viss nedgång för industriproduktionen i år – även om det inte blir en lika djup nedgång som befarades tidigare.

Inflationen i Tyskland steg till 8,7 procent i januari, från 8,6 procent i december, visar färsk federal tysk statistik. Mot månaden före lyfte de tyska konsumentpriserna med 1 procent.

Utvecklingen ligger i linje med preliminära beräkningar som tidigare redovisats och med marknadens förväntningar.

Enligt EU-harmoniserade inflationsmått föll januariinflationen i Tyskland till 9,2 procent, ned från 9,6 procent. Även det var i linje med tidigare beräkningar och förväntningarna.

Annons