USA:s skuldkris – oppositionen tror på "deal"

USA:s skuldkris – oppositionen tror på "deal"

USA:s president Joe Biden håller möte i Ovala rummet med representanthusets republikanske ledare Kevin McCarthy, längst till vänster, vicepresident Kamala Harris och senatens ledare, demokraten Chuck Schumer, längst till höger. Ämnet är USA:s skuldtak.

Evan Vucci/AP/TT
Ett avtal i slutet av veckan, spår den republikanske talmannen Kevin McCarthy efter det att han träffat USA:s president Joe Biden och överlagt om risken för att den amerikanska ekonomin ska slå i skuldtaket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Men förhandlingarna är ännu långt ifrån någon succé, konstaterar McCarthy efter det att han och en grupp andra toppolitiker överlagt med Biden i Ovala rummet i Vita huset.

Även Joe Biden uttalade sig och förklarade att han var "optimistisk" efter tisdagens samtal.

Utser särskilda förhandlare

Biden kortar sin planerade Asienresa denna vecka på grund av förhandlingarna om skuldtaket. Den amerikanske presidenten reser till Japan på onsdagen för att delta i G7-toppmötet – men återvänder sedan hem till USA.

Meningen var att Biden efter mötet med G7 i Hiroshima skulle åka vidare till Papua Nya Guinea och Australien.

– Han är väldigt besviken på agerandet från några kongressledamöter, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese till ABC News efter ett telefonsamtal med Biden.

Besöket skulle bli det första besöket av en amerikansk president i landet på nästan ett årtionde.

Enligt flera medier har Biden bestämt att utse ministrar i sin regering som ska sköta de direkta förhandlingarna med republikanerna om skuldtaket.

Anledningen är att USA riskerar gå in i en finanspolitisk kris om inte landets skuldtak höjs och förhandlingarna i frågan med Republikanerna går in i en ny kritisk fas de kommande dagarna.

"Katastrofala konsekvenser"

Även vicepresident Kamala Harris och senatens demokratiske ledare Chuck Schumer, liksom den republikanske senatsledaren Mitch McConnell, deltog i det korta mötet som inleddes i Ovala rummet.

Mötet är det andra i ordningen och förra gången var McCarthy betydligt mer pessimistisk.

USA:s finansdepartement har varnat för "katastrofala" konsekvenser om USA inte skulle kunna betala sina räkningar, vilket bland annat skulle göra landet oförmöget att betala ut lön till offentliganställda och sannolikt utlösa ränteuppgång – vilket också skulle skaka om finansmarknader världen över.

FRÅN FÖRSTASIDAN