USA-regeringen vill strypa investeringar i Kina

USA-regeringen vill strypa investeringar i Kina

Vita huset vill stoppa amerikanska investeringar i avancerad teknik i Kina. Arkivbild

Jacquelyn Martin AP/TT
USA:s regering förbereder lagstiftning som förbjuder amerikanska investeringar i vissa sektorer i Kina. Det framgår av preliminära rapporter från finans- och handelsdepartementet som lämnats till USA:s kongress.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det handlar om att strama åt villkoren för investeringar i avancerad teknik utomlands om en nationell säkerhetsrisk kan uppstå, rapporterar The Wall Street Journal.

Förutom förbudet föreslås i rapporterna till kongressen även ett nytt system för att förenkla för myndigheter att kontrollera investeringar utomlands.

Vilka sektorer förbudet ska gälla i framgår inte av dokumenten tidningen tagit del av, men det ska sikta på att bromsa investeringar i sådant som kan öka militär förmåga.

Källor med insyn i diskussionerna uppger för tidningen att de räknar med att regelverket som planeras kommer att rikta in sig på riskkapitalbolag och investeringsbolag som investerar i halvledarteknik, avancerade datorer och artificiell intelligens. I huvudsak antas det handla om kinesiska investeringar.

Finansiering till programmet som planeras väntas bakas in i den budget från Vita huset som ska läggas fram nästa vecka.

FRÅN FÖRSTASIDAN