Uppgifter: Riskkapitalist vill ta över SAS

Uppgifter: Riskkapitalist vill ta över SAS

Det krisdrabbade flygbolaget SAS, med vd Anko van der Werff, kan tas över av riskkapitalistbolaget Apollo Global Management. Arkivbild.

Bo Amstrup Ritzau/TT
Det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management planerar att ansöka om tillstånd för att ta över som majoritetsägare i flygbolaget SAS, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en källa.
Ansökan kommer enligt uppgifterna att skickas till danska och svenska myndigheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

SAS-aktien lyfter med 11 procent efter nyheten och reducerar därmed kursraset i år till 32,5 procent.

EU:s regelverk förbjuder enligt nyhetsbyrån att flygbolag från unionens 27 medlemsländer har ägare med bas utanför EU med mer än 50 procent av aktierna. Men enligt nyhetsbyrån är det möjligt att det går att räkna Apollos europeiska delar av fondens kapital som en EU-ägare.

Varken Apollo eller SAS vill kommentera uppgifterna.

Det krisdrabbade flygbolaget SAS – som befinner sig i konkursskydd i en amerikansk domstol och genomgår en omfattande finansiell rekonstruktion – kontrolleras i dagsläget av danska och svenska staten, med 21,8 procen var av aktierna. Wallebergsfären är tredje största ägare, med 3,4 procent.

Apollo Global Management har redan varit med och hjälpt SAS med mångmiljardfinansiering under flygbolaget rekonstruktionsprocess.

FRÅN FÖRSTASIDAN