UBS får krockkudde inför Credit Suisse-köp

UBS får krockkudde inför Credit Suisse-köp

UBS har fått på plats ett garantipaket med schweiziska staten som öppnar för att slutföra förvärvet av Credit Suisse. Arkivbild

Michael Buholzer AP/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Storbanken UBS har gjort upp med den schweiziska regeringen om garantier som ska täcka förluster på upp till 9 miljarder schweiziska franc (motsvarande 110 miljarder kronor) som orsakas av förvärvet av den kristyngda förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse.

Uppgörelsen är avgörande för att slutföra affären och gäller en särskild del av Credit Suisse-porföljen, som motsvarar 3 procent av den sammanslagna framtida jättebankens tillgångar, enligt ett uttalande från Schweiz regering.

UBS bud på Credit Suisse uppgår till 3 miljarder schweiziska franc. Det förhandlades fram i ett kritiskt skede, där Credit Suisse var på väg mot konkurs till följd av massiva kunduttag och inte längre kunde täcka upp förlusterna med nyemissioner då aktiekursen tryckts ned så hårt.

Den statliga garantin på 9 miljarder schweiziska franc börjar användas om UBS-förlusterna på affären överstiger 5 miljarder franc.

FRÅN FÖRSTASIDAN