Tusentals pensionärer luras varje år

Tusentals pensionärer luras varje år

Bedrägerier riktas särskilt mot äldre som förmås flytta pengar. Arkivbild.

Martina Holmberg / TT
Elstödet som börjar betalas ut i veckan väntas sätta fart på bedragarna.

Över 21 000 personer drabbades av någon form av telefonbedrägerier i fjol. Nu kräver PRO nya åtgärder.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Många befarar att elstödsutbetalningarna är en ny chans för bluffmakarna att lura äldre på pengar. Försäkringskassan varnar på sin hemsida för bedrägerier överlag och skriver att varken myndigheten, Svenska kraftnät, banken eller någon annan kommer att höra av sig till en kund för att få personliga koder eller be dem logga in någonstans i samband med elstödet.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) har också tidigare sagt, med hänvisning till information från myndigheter och banker, att regeringen fått flera indikationer på att bedrägeriförsöken kring elstödet har ökat.

Ännu har inte några stora bedrägerivågor märkts av, men bedragarna är hela tiden aktiva, konstaterar Lotta Mauritzon, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericentrum hos polisen.

– Vi har sett några varianter, men det är inte något som är stort ännu, säger hon.

Överföringar och Swish

Telefonbedrägerier riktas framför allt mot äldre. Vanligast är att offret förmås att flytta pengar från sitt konto till bedragarens med hjälp av bank-id. Men bedrägerier där offret förmås att swisha pengarna förekommer också.

– Det är inte de vanligaste, men de förekommer, säger Lotta Mauritzon.

Åsa Lindestam, ordförande för PRO, är upprörd över alla bedrägerier som riktas mot äldre. Hon berättar att PRO samarbetar med polisen för att informera och utbilda. Men det behövs mer åtgärder än så, tycker hon.

– Vi har riktat krav mot polisen och rättsväsendet, mot regeringen och mot bankerna, säger hon.

Ansvar för bankerna

Polisen måste göra mer för att utreda och förebygga bedrägerierna, förklarar hon. Bankerna måste ta sitt ansvar och ersätta de som drabbas, och också göra mer för att stoppa möjligheterna att använda deras system för att luras.

– Vi tycker att regeringen ska besluta om krav på polisen. Det här drabbar äldre, och särskilt kvinnor, säger Åsa Lindestam.

Lotta Mauritzon tycker också att det behöver göras mer, och att både polis, banker, teleoperatörer och Swish behöver samverka. För polisens del behöver utredningarna intensifieras, konstaterar hon.

– De här bedrägerierna har ökat, och det fortsätter. Så på vis kan man ju säga att det inte görs tillräckligt. Vi behöver vända trenden, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN