Tummen upp för SEB-rapport

Tummen upp för SEB-rapport

Storbanken SEB, med vd Johan Torgeby, rapporterar resultatet för första kvartalet. Arkivbild

Henrik Montgomery/TT
Wallenbergsfärens storbank SEB klår förväntningarna rejält i första kvartalet – med ett räntenetto som skenar iväg uppåt. På börsen är det tummen upp, med ett kurslyft på nästan 5 procent.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kreditförlusterna halveras, vinsten lyfter mer än väntat och räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – rusar uppåt.

Den amerikanska storbanken Citis analytiker Maria Semikhatova gör tummen upp, inte minst det oväntat starka räntenettot. Hon räknar med att rapporten kommer leda till att vinstprognoserna för SEB kommer att höjas något på marknaden, även om hon även tar fasta på att SEB:s vd Johan Torgeby antar att det kraftiga lyftet för räntenettot är en tillfällig effekt som avtar när hushåll och företag anpassat sig till det högre ränteläget.

Torgeby konstaterar samtidigt som intäkter och vinster skjuter i höjden att det har varit oroligt i banksektorn globalt under slutet av första kvartalet. Men han tonar ned riskerna för SEB.

"Vi fortsätter att vara en av de mest välkapitaliserade och lönsamma bankerna, med omfattande likviditet, i Europa. Det betyder att vi har en stark första och andra försvarslinje mot oförutsedda händelser", skriver han i en kommentar i delårsrapporten för första kvartalet.

Han tillägger att SEB har en rejäl buffert för eventuell bankoro på omkring 900 miljarder kronor i tillgångar med hög likviditet.

FRÅN FÖRSTASIDAN