Trög tillväxt i tjänstesektorn

05 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Inköpschefsindex för tjänstesektorn i maj har kommit. Arkivbild
Konjunkturen dämpas för svensk tjänstesektor, till knappt någon tillväxt alls i maj, enligt inköpschefsindex från Swedbank och Silf.
Utvecklingen ligger i linje med en nedgång i eurozonen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Aktiviteten ökade svagt i svensk tjänstesektor i maj, enligt ett månatligt inköpschefsindex från Swedbank och Silf som tar tempen på konjunkturen i sektorn.

"Trög konjunktur med ljusglimtar", skriver Swedbank i en kommentar i ett pressmeddelande.

Indexet för sektorn sjunker till 50,2, mot 50,6 i april.

Ett indextal under 50 signalerar minskad aktivitet.

Nedgången för tjänstesektorn innebär att kompositindex, där även tillverkningsindustrin ingår, backar till 47,6. Det kan jämföras med 49,0 i april.

"Även om vi ser ljusglimtar i tjänstekonjunkturen både i Sverige och i Europa har nedåtriskerna för svensk tjänstesektor snarare ökat under de senaste månaderna", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, enligt pressmeddelandet.

Han tillägger:

"Det gäller inte minst efter svagare konjunktursignaler från industrin och den kraftiga nedgången i bostadsbyggandet som på sikt kan drabba tjänsteföretagen".

Annons

För eurozonen redovisas samtidigt uppdaterade inköpschefsindex för tjänstesektorn i maj, som sjönk till 55,5. Det kan jämföras med 56,2 i april och en preliminär beräkning på 55,9.

Kompositindex för eurozonen sjönk därmed till 52,8, ned från 54,1 i april.

Annons