Talga AB får grönt ljus för fabrik i Luleå

Talga AB får grönt ljus för fabrik i Luleå

Talga AB har fått grönt ljus för en grafitanläggning i Kiruna kommun. Arkivbild.

Henrik Montgomery / TT
Det australiska bolaget Talga AB får tillstånd att starta en fabrik i Luleå. Där ska företaget använda grafit för att producera anoder till bilbatterier.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Redan för elva år sedan undersökte det Australienbaserade bolaget Talga AB en grafitfyndighet nära Vittangi i Kiruna kommun i syfte att starta en fabrik för batterikomponenter i närheten av Luleå hamn. Bolaget sade sig då upptäcka en av världens mest höghaltiga grafitfyndigheter.

Mineralen grafit är en viktig komponent i elbilsbatterier och för att kunna starta en batterifabrik krävdes tillstånd för en grafitgruva i Vittangi. Bolaget fick grönt ljus för grafitbrytning tidigare i år.

I en dom i mark- och miljödomstolen får företaget nu tillstånd att anlägga en fabrik i Luleå, som ska använda grafit för att producera anodmaterial. Material, som i sin tur ska användas i bilbatterier.

I målet har knäckfrågan varit anläggningens befarade utsläpp av zink till vattnet i Sörbrändöfjärden. Länsstyrelsen i Norrbottens län har ifrågasatt om utsläppen kan tillåtas. Mark- och miljödomstolen bedömer dock att utsläppen inte leder till otillåten försämring av vattnet.

Tillståndet ger bolaget rätt att tillverka upp till 22 000 ton batterianodmaterial per år. För utsläppen i vattnet gäller tillfälliga villkor i väntan på fler utredningar från bolaget.

Den planerade fabriken ska byggas på det nya industriområdet Hertsöfältet i Luleå.

Rättad: Fabriken placerades i en felaktig stad i en tidigare version av texten.

FRÅN FÖRSTASIDAN