extraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextraextra

Svenska kunderna rasar mot Marabou-ägaren efter upptäckten: ”Misstag”

30 maj, 2023 
Svenska kunderna rasar mot Marabou-ägaren Mondelez efter upptäckten: ”Misstag”
Ukraina svartlistar livsmedelsjätten Mondelez då de anser att företaget bidrar till Rysslands krigskassa.
Nu väntas flera svenskar bojkotta företaget.
– Det är nog många svenska konsumenter som känner att de inte kan köpa Marabou på fredagskvällen nu, säger Torbjörn Becker på Handelshögskolan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Storbråk när rysk diplomat river ner den ukrainska flaggan
Storbråk när rysk diplomat river ner den ukrainska flaggan

Den amerikanska livsmedelsjätten Mondelez äger kända varumärken som Daim, Marabou, O'boy, Oreo och Philadelphia.

I veckan satte den ukrainska antikorruptionsmyndigheten upp det på sin svarta lista eftersom myndigheten anser att bolaget bidrar till Kremls krigskassa.

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, skriver i ett sms till TT att Ukraina vill göra omvärlden varse att företaget inte har lämnat Ryssland.

De har tre fabriker där och bidrar genom tillverkning i Ryssland till att betala skatt till den ryska statskassan. Eftersom Ryssland är en krigsekonomi går pengarna på ett eller annat sätt till att finansiera Rysslands krigföring i Ukraina med det yttersta målet att utplåna Ukraina som en stat och nation”, skriver han.

Marabou-ägarna Mondelez i blåsväder.
Marabou-ägarna Mondelez i blåsväder.Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Säljer för drygt 13 miljarder i Ryssland

I sin årsredovisning för 2022 skriver Mondelez att den ryska verksamheten står för 4 procent av den totala omsättningen. Eftersom bolaget omsatte 31,5 miljarder dollar förra året innebär det en försäljning i den ryska verksamheten på runt 13 miljarder kronor.

Annons

Enligt Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, är det generellt problematiskt för företag att ha verksamhet i Ryssland. Men han påpekar också att olika bolag har olika hänsyn att ta.

– De väger de etiska problemen som finns mot sina egna affärsintressen. Det som komplicerar livet för en del företag är också att de inte bara kan lämna hur som helst utan att det leder till exempel till konsekvenser för anställda, säger han och betonar att han tror att även svenskarna kommer att reagera på detta.

– Det är nog många svenska konsumenter som känner att de inte kan köpa Marabou på fredagskvällen nu, säger han.

Mondelez äger även Toblerone, en svensk favorit.
Mondelez äger även Toblerone, en svensk favorit.FABRICE COFFRINI

”Göder Putins krigsmaskineri”

Visst har svenska folket reagerat! På sociala medier har många personer kommenterat ett inlägg från företaget där folk uppmanades att köpa en chokladask till sina mammor på mors dag.

Annons

Varför fortsätter ni att stödja de ryska krigsbrotten genom att finnas i Ryssland och ge skattepengar till det ryska krigsmaskineriet?”, skriver en upprörd konsument.

Marabou, Toblerone, Milka, O’boy, Oreo och Philadelphia är varumärken som Putin gillar. Företaget bakom, Mondelez, göder Putins krigsmaskineri. Varför skulle jag vilja köpa choklad av ett företag som helt saknar moralisk kompass?”, frågar sig en annan tveksam person.

Oreo-kakor. Populära i hemlandet USA, men även här.
Oreo-kakor. Populära i hemlandet USA, men även här.DADO RUVIC

Man skulle ju kunnat tro att företag lärt sig något av Absolut Vodkas misstag, men tydligen så lär man sig bara när det är den egna inkomsten som påverkas. Antar att ni får lära er den hårda vägen”, yttrar en tredje.

Mondelez svenska pressavdelning skriver i en kommentar till TT att Marabou inte tillverkas i Ryssland och vidare: ”Vi säljer inga produkter i Norden som tillverkats i Ryssland. Mondelez Sverige har ingen direktexport till Ryssland”.

Annons

FOTO: Jeppe Gustafsson/Shutterstock Editorial/TT, Dado Ruvic/Reuters/TT, Fabrice Coffrini/AFP/TT, Shutterstock Editorial, Facebook

Annons