Svensk arbetslöshet fjärde värst i EU

Svensk arbetslöshet fjärde värst i EU

Grekland och premiärminister Kyriakos Mitsotakis hoppas snart komma under tio procent i arbetslöshet igen. Arkivbild.

Virginia Mayo/AP/TT
För tio år sedan var Grekland uppe i en arbetslöshet på drygt 28 procent. Nu är man snart på väg ner i ensiffriga tal, visar ny samlad statistik från Eurostat.
Sverige är fortsatt fjärde värst i EU.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Arbetslösheten i euroländerna föll oväntat till en rekordlåg nivå i mars, visar statistik från Eurostat. Arbetslösheten sjönk till 6,5 procent, mot 6,6 procent i februari.

Analytiker hade i snitt räknat med en oförändrad arbetslöshet, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Totalt uppgick antalet arbetslösa i euroländerna till 11,01 miljoner personer i mars, en nedgång med 121 000 i februari. Även ungdomsarbetslösheten sjönk något till 14,3 procent, ned från 14,4 procent månaden före.

Den grekiska arbetslösheten i mars låg på 10,9 procent, jämfört med 11,3 procent i februari. Siffran är fortsatt ändå en av de högsta i EU, bara slagen av Spanien, med 12,8 procent arbetslösa.

När eurokrisen pågick som värst i Grekland nådde arbetslösheten en rekordnivå på 28,1 procent i juli 2013. Fortfarande för fem år sedan låg landet kring 20 procent i statistiken.

Trots nedgången är premiärminister Kyriakos Mitsotakis och hans högerregering hårt pressad inför kommande parlamentsval den 21 maj. Regeringspartiet Ny demokrati leder visserligen i opinionen, men utmanas av flera partier till vänster, med förre premiärministern Alexis Tsipras i spetsen.

Totalt låg arbetslösheten i EU på 6 procent i mars i år, oförändrat jämfört med i februari.

Den svenska arbetslösheten låg i mars på 7,3 procent, fjärde högst i EU och oförändrad för fjärde månaden i rad.

FRÅN FÖRSTASIDAN