Svajig börs stängde på minus

Svajig börs stängde på minus

Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.

Pi Frisk/SvD-TT
Upp- och nedgångar präglade onsdagens handel på Stockholmsbörsen. Vid stängning hade det breda OMXS-indexet backat 0,5 procent.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När ny amerikansk inflationsstatistik presenterades på eftermiddagen var börsen svagt nedåt, men då steg kurserna och index och låg på plus. Strax därefter föll OMXS brant – till minus 1,4 procent – bara för att sedan återhämta sig igen.

Prisökningarna i USA landade i april på 4,9 procent, något under prognoserna. De motstridiga kursreaktionerna skulle, enligt analytiker som nyhetsbyrån Bloomberg hänvisar till, kunna bero på att inflationen inte är på väg ned på längre sikt – och att centralbanken Federal Reserve kommer med ännu en räntehöjning i juni.

Bland de mest omsatta aktierna på OMXS30-listan fortsatte fastighetsbolaget SBB sitt ras. Aktien tappade 7,3 procent och har på en vecka gått ned över 47 procent. Storbankerna hörde också till förlorarna, framför allt SEB som backade 3,4 procent.

Bäst av storbolagen gick bilsäkerhetsföretaget Autoliv och nätkasinobolaget Evolution, upp 1,7 respektive 0,9 procent.

Utanför OMXS30 rasade Kjell & Company 9,1 procent efter morgonens delårsrapport där prylkedjan redovisade minskad omsättning och vinst. Även läkemedelsföretaget Sobi föll kraftigt, ned 14,5 procent, efter beskedet om att bolaget köper en amerikansk konkurrent, ett förvärv som som delvis finansieras med en nyemission.

De ledande europeiska börserna backade, FTSE100-index i London med 0,3 procent, DAX-index i Frankfurt med 0,4 procent och CAC 40-index i Paris med 0,5 procent.

FRÅN FÖRSTASIDAN