Strippklubb får böta sex miljoner för nattjobb

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
De anställda på strippklubben jobbar nattetid och får inte den dygnsvila de har rätt till. Därför ska strippklubben betala drygt sex miljoner i sanktionsavgift. Arkivbild.Martian Trezzini/AP/TT
En strippklubb i Stockholm ska betala drygt sex miljoner kronor i sanktionsavgift sedan anställda jobbat nattskift.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Strippklubben kallar sig ”Stockholms äldsta och bästa strippklubb”. Arbetsmiljöverket har inga synpunkter på själva verksamheten men hävdar att de anställdas arbetstider bryter mot arbetstidslagarna, rapporterar Arbetet.

Reglerna om dygnsvila säger att alla anställda har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet för varje dygn och att tiden mellan midnatt och klockan fem ska ingå i den ledigheten.

Men på strippklubben i fråga arbetar anställda regelbundet mellan midnatt och klockan fem och får därmed inte sin dygnsvila, anser Arbetsmiljöverket som kräver att företaget som driver klubben ska betala 6,1 miljoner kronor i sanktionsavgift.

Företaget har protesterat och hävdar att verksamheten måste vara i gång under natten eftersom det inte finns något kundunderlag dagtid.

Det går att göra undantag från reglerna om dygnsvila för vissa verksamheter, men klubben anses inte uppfylla kraven för detta.

Annons

Ärendet har avgjorts av förvaltningsrätten, som gått helt på Arbetsmiljöverkets linje.

Företaget uppger att sanktionsavgiften "innebär en katastrof för bolaget och äventyrar bolagets existens”, enligt Arbetet.

Annons