Stormöte om byggkrisen: Behövs ledarskap

13 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Flera tunga aktörer inom byggbranschen är inbjudna. Arkivbild.Stina Stjernkvist/SvD/TT
Bostadsbyggandet har tvärbromsat och läget beskrivs som det allvarligaste på decennier. Nu har bostadsministern kallat till sig flera av branschens centrala aktörer för att försöka nå en lösning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I dag äger ett rundabordssamtal rum på initiativ av bostadsminister Andreas Carlson där han har tillkallat sig 29 tunga aktörer inom branschen för att diskutera tänkbara förslag och lösningar på bostadskrisen i landet.

Siffror från SCB visade att byggandet rasade med 50 procent i första kvartalet jämfört med samma period i fjol – den lägsta nivån på tio år.

TT kunde nyligen även rapportera att läget blir ännu värre än de redan dystra byggprognoserna för året, enligt en analys från SBAB.

"Samla fler departement"

Byggföretagens bostadspolitiska expert Anna Broman är en av alla som kommer att närvara på mötet. Hon anser att fler departement, utöver infrastrukturdepartementet, behöver involveras för att hantera situationen.

– Det behövs politiskt ledarskap nu. Vi har länge påtalat behovet av en samhällsbyggnadskommission, en kriskommission, som samlar flera departement – så som finans-, justitie-, närings- och miljödepartementet.

Annons

– Fler ministrar behöver komma upp på banan, säger Anna Broman, och tillägger att Byggföretagens skarpaste lösningsförslag är slopat amorteringskrav.

Hårt slag

Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, varnar för flera risker om situationen tillåts fortsätta.

– Om regeringen fortsätter föra en passiv bostadspolitik kommer företag gå i konkurs och Sverige riskerar att drabbas av förödande kompetensförluster i form av både byggarbetare och ingenjörer som försvinner. Det kommer slå hårt mot oss när konjunkturen vänder.

Han berättar att Byggnads har flera förslag inför samtalet.

– En tydlig ståndpunkt från vår sida är att det behövs stimulans, något nytt slags investeringsstöd måste införas.

Måste öka rörligheten

NCC, landets tredje största byggföretag, företräds på mötet av Niklas Sparw, divisionschef för Väst/Syd.

– Kortsiktigt måste vi öka rörligheten på marknaden, hitta finansieringslösningar och stärka hushållens köpkraft.

Annons

– Även materialförsörjningen behöver stärkas – och vi vill se en tydligare strategi för tillståndsprocesser.

Amorteringsfrihet i fem år

Sveriges största byggföretag Peab kommer på mötet att uppmuntra regeringen att lägga tioåriga bostadsplaner.

"Kommunernas långsiktiga planering för byggandet av bostäder, med en fördelning mellan bostadsrätter och hyresrätter, ska även inkludera en tydlig inriktning för de kommunala bostadsbolagen. På detta sätt kan de demografiska utmaningarna mötas på ett mer effektivt sätt oavsett konjunkturläge", säger Peter Lindwall, affärsenhetschef, i en skriftlig kommentar.

Investeringsstöd, friare hyressättning, subventionerade räntor, startlån och amorteringsfrihet i fem år för förstagångsköpare av bostadsrätter är andra åtgärder som Peab tycker bör införas.

Annons