Starka siffror från europeiska flygbolag

Starka siffror från europeiska flygbolag

Europeiska flygbolag har fått luft under vingarna efter pandemin. Arkivbild

Alastair Grant AP/TT
Det våras för flygbolagen i Europa efter pandemin. Brittiska IAG, som bland annat driver flygbolagen British Airways och Iberia, höjer prognosen för helåret efter en oväntat stark vinst för årets första kvartal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

IAG-aktien lyfter kraftigt på Londonbörsen och har sedan årsskiftet gått upp med drygt 20 procent.

Samtidigt redovisar både Norwegian och Finnair månadssiffror för apriltrafiken. För Norwegian blev det ett passagerarlyft på 19 procent till 1,67 miljoner under månaden. Finnair har också fått luft under vingarna, med en ökning med 28 procent till 868 400 passagerare.

Norwegians aktie lyfter 4,3 procent, vilket ger ett kurslyft sedan årsskiftet på 45 procent. För Finnair stiger aktien 1,8 procent, vilket ger ett lyft sedan årsskiftet på 37 procent.

Flygbolaget Air France-KLM går mot strömmen. Aktien faller med nästan 5 procent efter en kvartalsrapport där flygbolaget redovisar en nettoförlust på 344 miljoner euro för årets första kvartal, samtidigt som intäkterna lyfte 42 procent till 6,3 miljarder euro.

Marknaden reagerar på att Air France-KLM i rapporten avstår från att ge någon vinstprognos för helåret och samtidigt sänker sin prognos för flygkapaciteten till 95 procent från tidigare 100 procent för året.

Aktien i det krisdrabbade flygbolaget SAS – mitt i en stor skuldrekonstruktion under konkursskydd i USA – sjunker också, ned 0,4 procent. Flygbolaget – med danska och svenska staten som största ägare – har sedan årsskiftet fått en tredjedel av börsvärdet utraderat.

FRÅN FÖRSTASIDAN