Skuldtakslag till omröstning i USA

Skuldtakslag till omröstning i USA

Representanthusets talman Kevin McCarthy. Arkivbild.

J. Scott Applewhite/AP/TT
USA:s representanthus talman Kevin McCarthy är fast besluten om att ta upp en lag för ett skuldtak för omröstning i kammaren, trots att den inte bedöms ha någon chans att bli lag.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Taket ska enligt förslaget begränsas till en höjning på 1,5 biljoner dollar nästa år, och dessutom införs ett tak på max en procent årligen för federala utgifter det kommande årtiondet.

Skuldtaket ligger nu på 31 biljoner dollar, och president Joe Biden har varnat för en finanspolitisk kris om det inte höjs.

Det republikanska lagförslaget på 320 sidor innehåller också begränsningar på president Joe Bidens genomdrivna åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna, och i stället införs satsningar på att få fart på olje-, gas och kolproduktionen i landet.

Republikanerna har majoritet i den lägre kammaren i landets kongress, medan Demokraterna kontrollerar den övre kammaren, senaten, och dessutom sitter presidenten själv på vetorätten.

Förslaget kommer därmed av allt att döma inte att bli lag, utan ses som en strategisk markering mot regeringens politik, tänkt att tvinga presidenten till förhandlingsbordet. Hittills har dock Vita huset varit ointresserat av att diskutera skuldkrisen.

FRÅN FÖRSTASIDAN