Sjunde AP-fonden i miljardförlikning

Sjunde AP-fonden i miljardförlikning

Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden. Arkivbild.

Alexandra Bengtsson/SvD/TT
Sjunde AP-fonden har fört en grupptalan och vunnit en förlikning på 450 miljoner dollar, motsvarande drygt 4,8 miljarder kronor, med den amerikanska livsmedelskoncernen Kraft Heinz.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alla som ägt aktier i Kraft Heinz sedan 2015 har rätt till ersättning. Nu påbörjas en juridisk process som ska utreda hur mycket varje investerare kommer få av förlikningen.

AP7 har varit ledande målsägande i ärendet, som handlar om ett "väsentligt vilseledande" uttalande som skedde 2015 i samband med sammanslagningen av Kraft Foods och Heinz, enligt ett pressmeddelande från AP7.

”Denna förlikning är ett tydligt exempel på hur AP7 använder sig av möjligheten att genom grupptalan driva rättsprocesser mot bolag som behandlat aktieägare felaktigt och påverkat aktiekursen negativt”, säger Richard Gröttheim, vd AP7, i pressmeddelandet.

Kraft Heinz påstod i samband med fusionen mellan företagen att de såg ökade vinster på grund av kostnadsbesparande synergieffekter. I stället har företagets intäkter försämrats och kostnadsbesparingar tvingats genomföras, vilket har lett till sjunkande aktiekurs, som i sin tur haft en negativ påverkan på investerare som Sjunde AP-fonden.

AP7 har liknande pågående rättsprocesser mot ett tjugotal bolag.

Rättelse: Förtydligar att förlikningssumman ska fördelas.

FRÅN FÖRSTASIDAN