Senaten skyndar att godkänna slopat skuldtak

01 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Chuck Schumer, Demokraternas majoritetsledare i senaten.Mariam Zuhaib/AP/TT
Tiden är knapp för den amerikanska senaten att avsluta arbetet med det omtvistade skuldtaket – med en ekonomisk härdsmälta bara några dagar bort.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lagförslaget hamnade på senatens bord efter att representanthuset på onsdagen röstade för att tillfälligt ta bort taket för USA:s skuldberg.

Demokraternas majoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, säger att kammaren nu går igenom lagförslaget som tidigare i veckan förhandlades fram av den presidenten och demokraten Joe Biden och den republikanske talmannen Kevin McCarthy.

Schumer säger att man ska "fortsätta arbeta tills jobbet är klart".

"Vill inte slösa tid"

För att lagförslaget ska kunna passera senaten krävs att demokrater och republikaner samarbetar. Liksom Schumer, signalerar även den republikanske senatsledaren Mitch McConnell att han inte vill slösa tid.

– Senaten har en chans att göra det viktiga framstegen till verklighet, säger han.

Och snabba åtgärder behövs. USA:s finansminister Janet Yellen uppgav i förra veckan att förhandlarna hade fram till den 5 juni på sig innan den amerikanska staten inte längre har medel för att betala sina räkningar.

Annons

Presidenten ska skriva under

Få är helt nöjda med uppgörelsen, men många ledamöter anser att kompromissen är bättre än alternativet – att USA hamnar i finansiell turbulens.

I representanthuset röstade 314 för lagförslaget och 117 röstade emot. Av de som röstade emot var 71 republikaner och 46 demokrater.

Överenskommelsen som även rymmer begränsningar i statens utgifter innebär att landets skuldgräns, för närvarande på 31 400 miljarder dollar, inte behöver upprätthållas förrän januari 2025 – alltså efter presidentvalet nästa år.

När senaten har röstat – tidpunkten är fortfarande oviss – ska lagen ännu undertecknas av presidenten.

Annons